Φόβοι για νέες μεγάλες αυξήσεις στο κρασί – Οι εξηγήσεις παραγωγών από την Κρήτη μέχρι την Θράκη

Όλα δείχνουν πως οι τιμές στο κρασί θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Η παραγωγή μειώνεται δραματικά, το κόστος αυξάνεται και οι αυξήσεις στο ράφι δείχνουν αναπόφευκτες…

Οι αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα συνεχίζονται και επιβαρύνουν δραματικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Στην αλυσίδα των ανατιμήσεων αναμένεται πολύ σύντομα να μπει και το κρασί. Οι παραγωγοί δηλώνουν πως το κόστος έχει αυξηθεί δραματικά και οι ποσότητες που διαθέτουν είναι λιγότερες από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα δύο στοιχεία δείχνουν τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αμπελιών και Κρασιών, να κάνει λόγο για ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.

Ζοφερές δείχνουν οι προοπτικές για την παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα, αφού νέες προβλέψεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αμπελιών και Κρασιών (International Organisation of Vine and Wine-OIV) κάνουν λόγο για κατακόρυφη βουτιά 45% στην παραγωγή τη σεζόν του 2023.

Πρόκειται για νέο σοκ για παραγωγούς αλλά και για καταναλωτές, που δημιουργεί προϋποθέσεις για μικρότερη επάρκεια της αγοράς και υψηλότερες τιμές, είτε λόγω των πραγματικών συνθηκών, είτε λόγω κερδοσκοπίας. Είναι ενδεικτικό ότι η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου φέτος έχει ήδη αυξήσει από νωρίς τις τιμές, με μεγάλο μέρος των παραγωγών να ενδιαφέρονται να εξάγουν το προϊόν τους για να πιάσουν περισσότερα χρήματα.

Κύριος παράγοντας για τη μείωση στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες, σύμφωνα με τον OIV. Ειδικά για τη χώρα μας όμως, παράγοντες της εγχώριας αγοράς αποδίδουν επιπλέον τη μεγάλη μείωση στο υψηλό κόστος παραγωγής και στην έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή και επεξεργασία.

Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι υπήρξαν περιοχές της χώρας μας που δεν έγινε συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων σταφυλιών σε πολλούς αμπελώνες, επειδή δεν υπήρχαν επαρκή εργατικά χέρια. Για το 2023 ο OIV προβλέπει πλέον ότι στην Ελλάδα η παραγωγή κρασιού θα φτάσει μόλις τα 1,1 εκατ. εκατόλιτρα (mhl) από 2,1 εκατ. εκατόλιτρα που ήταν το 2022.

Ένα εκατόλιτρο αναλογεί σε 133 φιάλες κρασιού. Μία από τις χώρες που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αρνητική διακύμανση σε σχέση με το 2022 είναι η Ελλάδα, με αναμενόμενη παραγωγή κρασιού 1,1 mhl το 2023. Ο όγκος αυτός αντιπροσωπεύει σημαντική μείωση όχι μόνο από πέρυσι (-45%) αλλά και από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (-50%).

Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης που προκάλεσαν ασθένειες των σταφυλιών -κυρίως περονόσπορο- και σε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες που επηρέασαν έντονα τα αμπέλια, αναφέρει σχετικά ο OIV για τη χώρα, σε στοιχεία που παρουσίασε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Αγροτικά - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept