Ισραήλ: Έτοιμο για τη δεύτερη φάση του πολέμου – Πότε και πώς θα τελειώσει η εισβολή στη Γάζα

Το Ισραήλ είναι έτοιμο για τη «δεύτερη φάση» του πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα, αλλά η υποστήριξη που έδειξε η Δύση στους σκοπούς του μετά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, φάινεται πως έχει αρχίζει να μειώνεται, σημειώνει το Sky News.

Η απάντηση του Ισραήλ στις βάναυσες επιθέσεις της Χαμάς τον περασμένο μήνα ήταν άμεση. Ωστόσο, φαίνεται ότι η στρατιωτική επίθεση στη Γάζα υποκινήθηκε κυρίως από τον θυμό και την πολιτική επιταγή να «κάνουμε κάτι γρήγορα», αντί να αναπτύξουμε σαφείς στρατιωτικούς στόχους και να επιτρέψουμε την ειρήνη μετά τη σύγκρουση.

Ιστορικά, η απάντηση του Ισραήλ στην επιθετικότητα της Χαμάς γίνεται ανεκτή από τους διεθνείς εταίρους του. Πράγματι, έλαβε ισχυρά μηνύματα υποστήριξης από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλούς δυτικούς συμμάχους για τη σθεναρή στρατιωτική απάντησή μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση το Ισραήλ γνωρίζει ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του. Καθώς οι απώλειες αυξάνονται, η διεθνής υποστήριξη και η συμπάθεια για την υπόθεση του Ισραήλ αρχίζει να υποχωρεί, Καθώς τα θύματα αυξάνονται, ποιοι είναι οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ, είναι επιτεύξιμοι και μέχρι πότε;

Οι δηλωμένοι στόχοι του Ισραήλ ήταν να καταλάβει την πόλη της Γάζας, να καταστρέψει τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους. Αυτοί οι στόχοι δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το κοινοβουλευτικό κτήριο της Γάζας. Οι άκρως συμβολικές εικόνες χρησίμευσαν για να καταδείξουν ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είχαν τον έλεγχο – αλλά σε τι;

Πάνω από το έδαφος ο Ισραηλινός Στρατός μπορεί να κυριαρχεί αλλά φαίνεται πολύ απίθανο να ελέγχει το «μετρό της Γάζας» – τον λαβύρινθο των τούνελ κάτω από την πόλη που ελέγχεται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ έχει τώρα δηλώσει ότι η δεύτερη φάση της χερσαίας επίθεσής του πρόκειται να ξεκινήσει – και έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τη νότια Γάζα.

Η μετεγκατάσταση πολιορκημένων Παλαιστινίων από τη νότια στη βόρεια Γάζα θα μπορούσε να απομονώσει τους μαχητές της Χαμάς στο νότο για να μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της μάχης. Ωστόσο, είναι αυτό εξ αποστάσεως εφικτό; Και, μια τέτοια στρατηγική αναπόφευκτα θα επιδεινώσει -ίσως εκθετικά- την ανθρωπιστική κρίση. Η υποστήριξη προς το Ισραήλ έχει αρχίσει να υποχωρεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος.

Πηγή: Sky News

 

Κόσμος - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept