Από την «πίστωση χρόνου» στην αποχώρηση εδώ και τώρα – Το παρασκήνιο της εξόδου των «6+6»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, μετά την αποχώρηση των 9 βουλευτών (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Σία Αναφνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Οζγκιούρ Φερχάτ) και των 57 στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου.

Πώς, όμως, φτάσαμε από την «ανοχή» που ήταν διατεθειμένη να δείξει η ομάδα των «6+6» στη νέα ηγεσία, στη σημερινή αποχώρηση;

«Ανοχή» ως το Συνέδριο

Από την ημέρα που εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τα πρώτα δείγματα γραφής του δεν ήταν ενθαρρυντικά για τη νέα μειοψηφία.

Όρισε πρόσωπα που αποτελούσαν «κόκκινα πανιά» σε θέσεις ευθύνης (Θεοδώρα Τζάκρη, Παύλος Πολάκη), προχώρησε σε «καρατομήσεις» με ανακοινώσεις στον Τύπο (Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέργιος Καλπάκης) και δεν έδειχνε διάθεση να απευθυνθεί στα όργανα.

Ακολούθησε η ομιλία στον ΣΕΒ, εκεί όπου δεν αναφέρθηκε στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος (Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών), αλλά σε δικές του, ακραίες φιλελεύθερες (Stock Options) και η απροθυμία του να απαντήσει στα όσα του καταλόγισαν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υπό την ηγεσία του – την οποία παρακολούθησε από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής διαδικτυακής συνδιάσκεψης των «6+6», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 25/10, η απόφαση ήταν να δείξουν «ανοχή» προς τον Στέφανο Κασσελάκη, τουλάχιστον μέχρι το Συνέδριο. Μάλιστα, προετοιμάζονταν και για τη μάχη του προσυνεδριακού διαλόγου.

Οι διαγραφές από το Twitter

Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση, δεν άργησε να έρθει. Και ως βασικό της αντικείμενο είχε τη διαγραφή των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, με τον πρόεδρο του κόμματος να βρίσκεται στην Αμερική.

Μια τέτοια κίνηση αποτέλεσε αιτία πολέμου. Το έθεσε η Έφη Αχτσιόγλου στον Στέφανο Κασσελάκη, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου.

«Υπάρχει σοβαρή κρίση στο κόμμα. Η ανακοίνωση των διαγραφών το επιβεβαιώνει. Την ευθύνη της ενότητας την έχουν άπαντες, αλλά κυρίως ο πρόεδρος», φέρεται να σημείωσε η πρώην υπουργός. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα όσα το ζήτημα της παρουσίας στα κανάλια, πρέπει να αφορά τους πάντες, εννοώντας και τη μειοψηφία, αλλά και την πλειοψηφία.

Το «δημοψήφισμα» και η «Πέμπτη Φάλαγγα»

Με τον Στέφανο Κασσελάκη να αδυνατεί να παρακάμψει τα θεσμικά όργανα του κόμματος και να επιβάλει τις ποινές που επιθυμούσε στα τέσσερα ιστορικά στελέχη, την παραμονή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, προχώρησε στο αλήστου μνήμης «διάγγελμα», μέσω του οποίου ανακοίνωσε το «δημοψήφισμα» για τη διαγραφή των τεσσάρων.

Ήταν η «σταγόνα» που «ξεχείλισε το ποτήρι». Ακολούθησε η βαθύτατα διχαστική και ανιστόρητη ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή και η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από το όργανο – γεγονός που σήμανε την οριστική ρήξη της με την ηγεσία.

Συνεχείς διαβουλεύσεις μέχρι το βράδυ της Τετάρτης

Έκτοτε, ακολούθησε η νέα συνδιάσκεψη της ομάδας των «6+6», το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη βάση της ομάδας να τραβάει προς την έξοδο την ηγεσία της.

Εκεί ουσιαστικά έλαβαν την απόφαση και απέμεναν μόνο τα διαδικαστικά, δηλαδή η ημέρα και η ώρα της αποχώρησης. Το βράδυ της Τετάρτης, υπήρξε σύσκεψη ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη της τάσης, όπου αποφασίστηκε η ταυτόχρονη ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών και η δημοσίευση του κειμένου αποχώρησης των 57 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Είχε προηγηθεί και η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Στέφανο Κασσελάκη, σε μια προσπάθεια να πιέσει την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, γεγονός που αντικειμενικά επιτάχυνε τις εξελίξεις.

newsbomb.gr

Ελλάδα - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept