Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου στην Κρήτη – Πλησιάζει τα 10 ευρώ ανά κιλό

Εντυπωσιακή άνοδος παρατηρείται στις τιμές παραγωγού ελαιόλαδου, καθώς φαίνεται να πλησιάζουν στα 10 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και πληροφορίες από την Κρήτη και πανελλαδικά.

Παράλληλα, οι παραγωγοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, υπογραμμίζοντας την έλλειψη ελαιόλαδου στο νησί και τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κόσμος να επενδύσει σε λίπασμα και καλλιέργεια, εξαιτίας των οικονομικών περιορισμών.

Παρά την ανοδική πορεία των τιμών, οι καταναλωτές αναζητούν εναγωνίως προσιτές επιλογές, αναζητώντας το ποιοτικό λάδι κυρίως για την οικογενειακή τους χρήση. Οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στην Κρήτη και πανελλαδικά, καθώς και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική είναι η εικόνα των τιμών για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελληνικού Κεντρικού Ελαιολάδου (ΣΕΔΗΚ). Στην Ελλάδα, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 8,30 και 9,10 ευρώ ανά κιλό στην Κρήτη, 8,20-9,35 ευρώ ανά κιλό στην Πελοπόννησο, και 9 ευρώ ανά κιλό στην Κέρκυρα.

Στην Ισπανία, οι τιμές παρουσίασαν ελαφρά άνοδο, κυμαίνονταν από 8,40 έως 9,89 ευρώ ανά κιλό. Στην Ιταλία, οι τιμές κατέγραψαν επίπεδο 10 ευρώ ανά κιλό, ενώ στην Τυνησία παρέμειναν σταθερές στα 7,88 ευρώ ανά κιλό.

Δύσκολο στοίχημα για τους παραγωγούς

Τη στήριξη και ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πολλοί συλλογικοί και συνεταιριστικοί φορείς ελαιοκαλλιεργητών με φόντο τα υψηλά ποσοστά ακαρπίας και της συνεχιζόμενης ξηρασίας που απειλούν την φετινή παραγωγή.

Όπως δείχνουν οι μελέτες το φαινόμενο της ακαρπίας στις ελιές μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 90% φέτος, σε ορισμένες περιοχές, όπως είναι η Χαλκιδική.

Οι ασυνήθιστα αυξημένες θερμοκρασίες, που επικράτησαν στην περιοχή της Χαλκιδικής από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά και τον Ιανουάριο του 2023, «επηρέασαν σε μη αναστρέψιμο βαθμό το στάδιο επαγωγής των οφθαλμών και των ενδοοφθαλμικών μορφολογικών μεταβολών των ελαιόδεντρων, με αποτέλεσμα τη μη διαφοροποίηση ή τη μερική διαφοροποίηση, των ανθοφόρων οφθαλμών ανεξάρτητα από τις θερμοκρασίες, που επικράτησαν στη συνέχεια», σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Δενδροκομίας του ΑΠΘ Αθανάσιου Μολασιώτη.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή ελαιόλαδου στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας φέτος ήταν σημαντικά μειωμένη στους 1.800 τόνους, με τις εκτιμήσεις να βλέπουν μόλις 800 τόνους παραγωγής για τον χειμώνα του 2023.

Πέρα από το ελαιόλαδο όμως, τα τεχνικά στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ για τα οικονομικά δεδομένα εξόδων για την καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς δεν είναι θετικά. Συγκεκριμένα, δείχνουν πως τα έξοδα είναι υψηλότερα από κάθε άλλη ποικιλία και ανέρχονται στα 775€/στρ. (λίπανση 150€/στρ., φυτοπροστασία 200€/στρ., εργατικά κλαδέματος και συγκομιδής 250€/στρ., ενεργειακό κόστος και άρδευση 100€/στρ., ενοίκιο 75€/στρ.).

Αγροτικά - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept