Τέλος εποχής για τα διπλώματα οδήγησης – Τι αλλαγές θα γίνουν
Αλλάζουν τα πάντα στα διπλώματα οδήγησης μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς πρέπει να αλλάξουμε τα χάρτινα με νέα.
Η χρήση του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης αποτελεί προϋπόθεση για την αρτιότερη εφαρμογή ενός ακόμα «ευρωπαϊκού» μέτρου, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος που θα διασφαλίζει ότι η επιβολή ποινών για τροχονομικές παραβάσεις θα πραγματοποιείται ακόμα κι αν ο κάτοχος του διπλώματος προέρχεται από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Αν για παράδειγμα κάποιος οδηγός χάσει το δίπλωμά του εξαιτίας μιας τροχαίας παράβασης, τότε αυτομάτως θα χάνει το δικαίωμα να επιστρέψει πίσω από το τιμόνι και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι νέου τύπου ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ) πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής τους, ενώ τα παλιά διπλώματα (τρίπτυχα έγγραφα), πρέπει να αντικατασταθούν με νέου τύπου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033.
Όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος, η ανανέωση της άδειας οδήγησης είναι υποχρεωτική ανά τριετία.
Τόσο για την ανανέωση διπλώματος λόγω συμπλήρωσης του 65ού έτους ηλικίας, όσο και λόγω παρέλευσης 15ετίας απαιτείται εξέταση από οφθαλμίατρο και παθολόγο.
Μετά τη συμπλήρωση του 80ου έτους, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά διετία, ενώ εκτός από την εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο, απαιτείται και ιατρικός έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο & νευρολόγο ή ψυχίατρο.
Η αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης καθίσταται υποχρεωτική όταν αυτό έχει υποστεί φθορά καθώς να αυτό δεν γίνει τότε επιβάλεται πρόστιμο 200 ευρώ.
Η αντικατάσταση ενός διπλώματος οδήγησης λόγω φθοράς γίνεται μέσω του gov.gr με κωδικούς taxisnet.