Χαρταετός: Από τα σχολικά βιβλία έως τους καμβάδες εικαστικών – Οι συμβολισμοί του εθίμου
Ο χαρταετός είναι το κυρίαρχο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας και το πέταγμά του στον καταγάλανο ουρανό συμβολίζει την κάθαρση.
Οι χαρταετοί πετούσαν σε παλιά σχολικά βιβλία και αναγνωστικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που τους συναντάμε σε κείμενα μεγάλων λογοτεχνών μας, αλλά και σε καμβάδες εικαστικών μας.
Ο Νίκος Καρανικόλας, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας αποκριάτικου χαρταετού μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN για τη μαγεία της κατασκευής και πώς αυτή απογειώνεται στα χέρια των παιδιών. «Κάποτε υπήρχαν κι άλλες βιοτεχνίες, αλλά δεν υπάρχουν διάδοχες καταστάσεις, κάτι που “αδυνατίζει” το έθιμο και είναι λυπηρό», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως τα έθιμα έχουν αρχίσει σταδιακά να φθίνουν.
Αναφορικά με την κατασκευή ενός χαρταετού, ο Νίκος Καρανικόλας υποστήριξε πως τα βήματα είναι απλά, όπως απλά αυτός πετιέται στον ουρανό. Ευχήθηκε παράλληλα σε όλους να φτάσει ψηλά ο χαρταετός τους.
Ο Νίκος και ο Κωστής Καρανικόλας είναι δύο απο τους λίγους τεχνίτες του είδους που απέμειναν σε όλη την Ελλάδα και κατασκευάζουν χαρταετούς σε επαγγελματικό επίπεδο.
Στη βιοτεχνία τους στη Θεσσαλονίκη, κατασκευάζονται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες χαρταετοί, σε διάφορα μεγέθη και σχέδια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών πελατών.
Όπως ανέφερε ο Νίκος Καρανικόλας στο Newsbomb, στη βιοτεχνία δουλεύουν με ραγδαίους ρυθμούς ενώ οι μηχανές που κατασκευάζουν τους χαρταετούς δεν κλείνουν ποτέ κατά τη διάρκεια του χρόνου.
«Η ημερήσια παραγωγή κυμαίνεται από 250 ενώ φτάνει τους 500 χαρταετούς. Αυτό που καθορίζει τη ζήτηση είναι η προηγούμενη Καθαρά Δευτέρα, αν έχει καλό καιρό την προηγούμενη χρονιά ξέρουμε ότι οι παραγγελίες που έχουμε ήδη στα χέρια μας θα αυξηθούν. Όταν δεν κάνει καλό καιρό τότε μειώνονται οι ποσότητες που ζητάνε γιατί δεν αγοράζει ο κόσμος».