Άνοια: Τα πασίγνωστα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Νεότερη μελέτη επισημαίνει τη φαρμακευτική αγωγή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένιση, με επίκεντρο τον χρόνο λήψης της

Τη μακρόχρονη χρήση ορισμένων φαρμάκων για την ανακούφιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συσχετίζει με την εμφάνιση της γνωστικής έκπτωσης μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) για πάνω από τεσσεράμισι χρόνια διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας έως και 33%.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται σε έναν στους τρεις ενήλικες και προκαλείται όταν το οξύ του στομάχου ρέει αντίθετα και προς τον οισοφάγο, που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της επιφανειακής στιβάδας που καλύπτει το εσωτερικό του οισοφάγου (βλεννογόνος) και την εμφάνιση, κατά κύριο λόγο, της αίσθησης καύσου και καούρες στο στομάχι. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή πάθηση, που η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει φυσικά, με αλλαγές στη διατροφή, ή με φαρμακευτικές αγωγές.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) μειώνουν το οξύ του στομάχου στοχεύοντας στα ένζυμα στην επένδυση του στομάχου που παράγουν το γαστρικό οξύ.

Υγεία - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept