Κρήτη: Ψαρεύουν στη «Διαύγεια» υποψήφια θύματα

Τηλεφωνικές απάτες καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε δήμους της Κρήτης.

Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν πρόσφατα είχαν ως στόχο να ενημερώσουν τους πολίτες για τον τρόπο δράσης των απατεώνων, οι οποίοι πλέον έχουν πάρει τις δράσεις τους σε άλλο επίπεδο. Μέσα από τον ιστότοπο “Διαύγεια”, εισβάλλουν στα στοιχεία πληρωμής των φορέων και στη συνέχεια επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα υποψήφια “θύματά” τους, προκειμένου να κανονιστεί η μεταφορά χρημάτων.

Ωστόσο, η επίμονη ζήτηση στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών δεν είναι πλέον αρκετή. Οι απατεώνες προσπαθούν να πείσουν τα “θύματά” τους να παραχωρήσουν τον απομακρυσμένο έλεγχο του υπολογιστή τους, προκειμένου να εκτελέσουν μόνοι τους την επίθεσή τους, ανενόχλητοι και σε ώρα που ο χρήστης ίσως να μην είναι καν παρών μπροστά από την οθόνη.

Οι αρχές καλούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικές και προληπτικές απέναντι σε αυτές τις νέες μεθόδους απάτης. Η εκπαίδευση του κοινού και η συνεχής ενημέρωση για τους κινδύνους της διαδικτυακής ασφάλειας αποτελούν ζωτικά εργαλεία στη μάχη κατά της ψηφιακής απάτης.

Πρόσφατα στο Ρέθυμνο

Απάτη σε βάρος επιχειρηματία και απόπειρα απάτης εναντίον ενός άλλου διαπιστώθηκε στο Ρέθυμνο, με τους επιτήδειους να παρουσιάζονται ως υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ρεθύμνου, κάνοντας χρήση ονομάτων τα οποία είχαν αντλήσει από τη “Διαύγεια”.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ρεθύμνης, «άγνωστοι, προσποιούμενοι στελέχη του Δήμου Ρεθύμνης, κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό από συμπολίτη επιχειρηματία, με τον οποίο ο Δήμος έχει συνεργασία προμήθειας υλικών.

Διαπιστώθηκε, επίσης, πως υπήρξε και δεύτερη προσπάθεια εξαπάτησης άλλου επιχειρηματία, πάλι με χρήση ονομάτων υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Ρεθύμνης, ευτυχώς, χωρίς να καταφέρουν να του αποσπάσουν χρήματα.

Οι διενεργούντες την απάτη ενδεχομένως αντλούν στοιχεία πληρωμών από τη “Διαύγεια”, καθώς φαίνεται να γνωρίζουν αριθμούς συναλλαγών, ακριβή ποσά πληρωμών και ονόματα στελεχών του Δήμου, ενώ όπως προκύπτει είναι καλοί γνώστες του τρόπου λειτουργίας των τραπεζικών καρτελών, καθώς οδηγούν τους καλόπιστους προμηθευτές βήμα-βήμα στη διασταύρωση δεδομένων και τη συμπλήρωση στοιχείων.

Εφίσταται η προσοχή προς όλους τους συμπολίτες μας και ειδικά σε όσους συνεργάζονται με τις δημοτικές υπηρεσίες, ώστε να μην υπάρξει άλλο αντίστοιχο κρούσμα απάτης εναντίον οποιουδήποτε».

Στα Χανιά

Σε άλλη περίπτωση στα Χανιά επιτήδειοι παρουσιάζονται ως υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και ζητούν από τα υποψήφια θύματα τους κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εφιστά την προσοχή πολιτών και επιχειρηματιών σχετικά με απόπειρες εξαπάτησης από επιτήδειους που ισχυρίζονται ότι είναι υπάλληλοι της Π.Ε. Χανίων. Σας ενημερώνουμε ότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου επιτήδειοι επικοινώνησαν με πολίτες/επιχειρηματίες των Χανίων υποδυόμενοι υπαλλήλους της Π.Ε. Χανίων, με θέμα κάποια οικονομική συναλλαγή μαζί τους, και τους ζήτησαν να ενεργοποιήσουν σύνδεση με τραπεζικό τους λογαριασμό.

Επειδή σε καμία περίπτωση οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων δε ζητούν αλλά ούτε αποστέλλουν πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα, όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό (μέσω link), εφιστούμε την προσοχή των πολιτών ή επιχειρηματιών να μη δημοσιοποιούν τέτοια δεδομένα-στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες δεν πρέπει να ενεργοποιούν οποιαδήποτε σύνδεση (link) που τους αποστέλλεται ζητώντας προσωπικά δεδομένα, όπως τραπεζικά στοιχεία-λογαριασμούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Π.Ε. Χανίων.

Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept