Ριζικές αλλαγές στα σχέδια αξιοποίησης του αεροδρομίου Ηρακλείου από τον Δήμο Ηρακλείου! – Η αποκάλυψη Καλοκαιρινού

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική όσον αφορά τα σχέδια της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι μετά από επικοινωνία με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, η έκταση που θα αξιοποιηθεί έχει περιοριστεί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

Αν και ο κ. Καλοκαιρινός δεν είχε λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους και το πλαίσιο της ανάπλασης, διευκρίνισε ότι η μεγάλη αυτή έκταση δεν συνδέεται πλέον με τη δανειακή σύμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που χρηματοδοτεί την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Ο Δήμαρχος έχει ήδη θέσει στο ΤΑΙΠΕΔ ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως συνιδιοκτήτης και συνδικαιούχος της έκτασης.

Το ΤΑΙΠΕΔ περιορίζει τον σχεδιασμό ανάπλασης στα γεωγραφικά όρια του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», όπως αποκάλυψε ο κ. Καλοκαιρινός, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπλαση δεν καλύπτει το σύνολο των 3.600 στρεμμάτων που αρχικά είχαν περιληφθεί στον σχεδιασμό. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η κυβερνητική Επιτροπή για στρατηγικές συμβάσεις ανέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ και στη μονάδα ωρίμανσης έργων τη μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας.

Η δημοτική αρχή ήταν προετοιμασμένη για τις εξελίξεις αυτές, έχοντας αξιολογήσει το θέμα από την αρχή και προετοιμάσει το έδαφος για τη συμμετοχή της στον σχεδιασμό. Ο κ. Καλοκαιρινός επεδίωξε άμεσα επικοινωνία με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και κατάφερε να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του Ταμείου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Το μοναδικό θέμα της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο κ. Καλοκαιρινός ανέφερε ότι το αντικείμενο της μελέτης αφορά αποκλειστικά την περιοχή του αεροδρομίου Ηρακλείου με τη στενή έννοια του όρου. Αυτό σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν εξετάζει την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο, αλλά επικεντρώνεται μόνο στην εδαφική έκταση του αερολιμένα, αφήνοντας εκτός το σύνολο των 3.600 στρεμμάτων της αρχικής Τεχνικής Μελέτης. Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει εντολή για πολύ μικρότερη έκταση.

Επιπλέον, ο κ. Καλοκαιρινός τόνισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί να είναι απλός συνομιλητής, αλλά πρέπει να αναγνωριστεί ως συνιδιοκτήτης της έκτασης και συμμέτοχος στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Υπογράμμισε ότι ο Δήμος πρέπει να θεωρηθεί συνδικαιούχος του έργου, δεδομένου ότι στην ανάθεση προς το ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται μόνο το Υπουργείο Υποδομών.

Κατά τη συζήτηση με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός δεν μπορεί να μην αλληλεπιδρά με το υπόλοιπο τμήμα του Δήμου. Ανέφερε ότι ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο καλύπτει την ευρύτερη περιοχή, και υπογράμμισε την ανάγκη σύγκλισης μεταξύ των δύο σχεδιασμών. Ο κ. Καλοκαιρινός σημείωσε ότι τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ επανέλαβαν τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει εκχώρηση δημοτικής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ και στο υπερταμείο.

Ωστόσο, παραμένει κρίσιμο το ερώτημα σχετικά με τους πόρους και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, για τον οποίο ο Δήμαρχος ζήτησε εντατική επικοινωνία και συνεννόηση.

 

 

 

Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept