Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν τον κίνδυνο να «διψάσει» η Κρήτη! (pics)

Αξιόλογη πτώση της στάθμης του νερού σε σχέση με το 2022 σε δύο σημαντικούς ταμιευτήρες νερού στη χώρα μας, καταγράφουν δορυφορικές εικόνες Sentinel-2.

Στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα και στο φράγμα Αποσελέμης, στη Κρήτη, εντοπίζονται τα σοβαρότερα ζητήματα που προσφέρουν τα δεδομένα, την ώρα που η έλλειψη νερού αναμένεται να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή στο εγγύς μέλλον.

Τονίζεται μάλιστα, ότι όσο οι πολυεπίπεδες επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης γίνονται καταφανείς, σε μεγάλο αριθμό ταμιευτήρων μειώθηκε η στάθμη του νερού, ενώ περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη, η Χίος, η Νάξος αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας με κυριότερο λόγο τις μειωμένες βροχοπτώσεις και την παρατεταμένη ξηρασία, κατάσταση από την οποία η Νότια Μεσόγειος απειλείται συνολικά.

Μάλιστα, στη σελίδα των οργανώσεων, δημοσιεύονται χάρτες, στους οποίους  απεικονίζονται δύο παραδείγματα με τη βοήθεια της διαστημικής τεχνολογίας.

Πιο αναλυτικά, στην Εικόνα 1 φαίνεται η τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα και στην Εικόνα 2 το φράγμα Αποσελέμης στην Κρήτη, όπου η στάθμη του νερού έχει μειωθεί και η διαφορά πτώσης μεταξύ του 2022 και του 2024 παρουσιάζεται με διαγράμμιση.
Το εμβαδόν της επιφάνειας της διαφοράς τους καλύπτει περίπου 4700 στρέμματα και 600 στρέμματα αντίστοιχα στους 2 χάρτες.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα ανάλυσης είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής δράσης της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

 

 

 

Πηγή: www.rosa.gr

Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept