Ηράκλειο: Πολίτες κατέθεσαν μήνυση κατά Καλοκαιρινού για τις παράνομες κοπές δέντρων – Η απάντηση του Δήμου

Νέα διάσταση λαμβάνει η υπόθεση της κοπής δέντρων στη Λότζια, καθώς 19 πολίτες προχώρησαν σε μήνυση κατά του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Νίκου Γιαλιτάκη.

Οι πολίτες κατηγορούν τη δημοτική αρχή για παράνομες κοπές δέντρων, που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση τους, «μέχρι και χτες ο εργολάβος του Δήμου είχε κόψει 14 από τα προστατευόμενα από την 412/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου η οποία, παρά τις προσπάθειες του Δήμου δεν έχει ανακληθεί και εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.

Η χτεσινή παράνομη κοπή έγινε αντιληπτή από πολίτες που γνώριζαν για την έκδοση της δικαστικής απόφασης, και κλήθηκε η αστυνομία. Έπειτα από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στο διάστημα από 2 έως 13 Αυγούστου 2024, η πολεοδομία του Δήμου εξέδωσε 18 άδειες μικρής κλίμακας για την υλοτομία άνευ αιτιολογίας 40 και πλέον δέντρων, κυρίως πεύκων μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά δέντρα έξω από το Εργατικό Κέντρο και Τρίτο Λύκειο αλλά και συστάδας 15 δέντρων επί των δρόμων Σμπώκου – Ιερολοχιτών – Πατριάρχου Γρηγορίου – Γεωργίου Στυλιανού – Ατσιπάδων – Δελφών.

Τόσο το προσωπικό της πολεοδομίας του Δήμου όσο και της αντιδημαρχίας Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι και φυσικά ο ίδιος ο Δήμαρχος γνωρίζουν την ύπαρξη και το σκεπτικό της απόφασης. Η σκόπιμη παραβίαση της δικαστικής απόφασης καταδεικνύει όχι μόνο την αδιαφορία του Δήμου για την φροντίδα των δέντρων και μάλιστα σε περιόδους πυρκαγιών και παρατεταμένης ξηρασίας αλλά και την βαθιά απαξίωση τους απέναντι στη Δικαιοσύνη. Η Εισαγγελία διέταξε τα νόμιμα».

Η απάντηση του Δήμου Ηρακλείου

«Με την ασφάλεια των πολιτών δεν ρισκάρουμε. Όλες οι ενέργειες εγιναν νόμιμα, με όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις και αδειοδότησης, υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.
Οποίο δένδρο κρίνεται από τους επιστήμονες της αρμόδιας Υπηρεσίας ως επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, επιβάλλεται να απομακρύνεται και να αντικαθίσταται – όπως είναι η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής – από τέσσερα νέα δένδρα».

 

Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept