Ηράκλειο: Όρια στην ηχορύπανση και τσουχτερό «παράβολο» στους μουσικούς του δρόμου

Το Ηράκλειο είναι μια από τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ελλάδας, μαζί με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λαμία.

Ο Σύλλογος για την ποιότητα ζωής στο Ηράκλειο αιτήθηκε τη θέσπιση κανονιστικής απόφασης για την ηχορύπανση, η διαβούλευση της οποίας ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και τώρα ο δήμος καλείται να ικανοποιήσει τόσο τους πολίτες όσο και τους καταστηματάρχες.

Πολίτες του Ηρακλείου που έχουν δημιουργήσει το σύλλογο Ποιότητας ζωής και κατά της ηχορύπανσης, πήραν πρωτοβουλία πριν από δύο χρόνια και έκαναν πλήρη πρόταση σχεδίου κανονιστικής πράξης στο δήμο για τη χρήση μουσικής και την ηχορύπανση, καθώς υπέβαλαν αναλυτικές, τεκμηριωμένες επιστημονικά και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία παρατηρήσεις στην πρόταση κανονιστικής απόφασης του δήμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και ο δήμος καλείται να συγκεράσει τις απόψεις των πολιτών και των καταστηματαρχών.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργο Αγριμανάκη, ήδη δίνεται μια δίωρη σιωπηρή παράταση στα καταστήματα εστίασης που παίζουν μουσική πάνω από 80 ντεσιμπέλ, παράταση σε σχέση με τις αστυνομικές διατάξεις που προβλέπουν να κλείνει η μουσική ακόμα και στους κλειστούς χώρους στις 10 η ώρα το βράδυ το χειμώνα και στις 11 το καλοκαίρι. Οπότε σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα των ιδιοκτητών νυκτερινών καταστημάτων που είναι να κλείνουν στις 3 τα ξημερώματα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, παρόλο που έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση, ο καθένας ξεχωριστά, στο εκάστοτε τοπικό διαμέρισμα ώστε να πάρει παράταση μέχρι την ώρα που θέλει, εφόσον βέβαια εγκριθεί και εφόσον εξεταστούν διάφορες παράμετροι, όπως αν η επιχείρηση ενοχλεί, αν βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, αν έχει ιστορικό οχλήσεων κ.ά. Επίσης, η κανονιστική πράξη έχει προβλέψει και τα όρια της ηχορύπανσης από μηχανολογικό εξοπλισμό, σε περίπτωση που λειτουργούν μεγάλες εγκαταστάσεις, πχ κλιματισμού, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Αγριμανάκη.

Τώρα, στην ίδια κανονιστική έχει μπει και το σοβαρό για πολλούς ανθρώπους ζήτημα των πλανόδιων μουσικών που εδώ και μήνες έχουν εκδιωχθεί από τους δρόμους του Ηρακλείου. Για αυτούς η αντιδημαρχία οικονομικών έχει προβλέψει την καταβολή αντιτίμου της τάξης των 50 ευρώ ανά δεκαπενθήμερα από κάθε πλανόδιο μουσικό, κάτι που έχει εγείρει αντιδράσεις καθώς όπως οι ίδιοι λένε δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ ’αυτό. Ο δήμος από την πλευρά του είπε ότι θα δείξει ανοχή, ωστόσο θέλει να βάλει κάποια όρια σε σχέση με ανθρώπους που δεν είναι μουσικοί αλλά τοποθετούν μεγάλα ηχεία στους πεζόδρομους και παίζουν μουσική πολύ δυνατά. Επίσης έχει θεσπίσει περίπου 7 χώρους σε πλατείες και πεζοδρόμους όπου θα μπορούν οι μουσικοί να παίζουν τη μουσική τους.

 

πηγή: ΕΡΤ

Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept