Τα SOS του viral αγρότη για να αναγνωρίσεις το νοθευμένο λάδι – Ποιος ο ρόλος του τενεκέ
Ο viral αγρότης με τους χιλιάδες ακόλουθους στο TikTok επανέρχεται και μετά τις συμβουλές για το νοθευμένο μέλι, δίνει τα SOS για να ξεχωρίσετε το νοθευμένο ελαιόλαδο.
Με βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χρήστος Ντεντόπουλος εξηγεί με τον χαρακτηριστικό του τρόπο, πώς μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει αν το ελαιόλαδό του είναι νοθευμένο.
«Σήμερα θα σας πω δύο τρόπους, πώς θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι από το νοθευμένο. Θα μου πεις κι αυτό το ξέρεις; Συγγνώμη κιόλας που γεννήθηκα σε χωριό. Συγγνώμη. Κι αυτό το ξέρω», λέει στο ξεκίνημα ο viral αγρότης και συνεχίζει: «Ξέρω, αλλά δεν πουλάω λάδι. Αυτό που κάνω τώρα, δεν το κάνω για να πουλήσω το λάδι μου. Το ελαιόλαδο το καλό -για μένα- είναι το κορωνέικο».
Ο αγρότης που σαρώνει στο TikTok με τις πολύτιμες συμβουλές και τα μυστικά της παραγωγής συμπληρώνει: «Το ελαιόλαδο το καλό, όταν το γυρίζεις και το χύνεις σε ένα μπουκάλι, πρέπει να είναι καταπράσινο. Το ελαιόλαδο το καλό, όταν το βάζεις στο στόμα σου, πρέπει στον ουρανίσκο να νιώσεις ένα μικρό κάψιμο και μία πικρίλα. Είναι το καλύτερο ελαιόλαδο. Υπάρχουν κι άλλοι που σου λένε πικρίζει ή με καίει λίγο, δεν είναι καλό. Όχι, δεν ισχύει ούτε μία στο εκατομμύριο αυτό».
Εξηγεί επίσης, με ποιους τρόπους γίνεται η νοθεία στο ελαιόλαδο: «Γι’ αυτό λέω πως καλό είναι να παίρνουμε από τους παραγωγούς. Κάποιοι έμποροι, όχι όλοι βέβαια, μπορεί να παίρνουν το ελαιόλαδο και να το νοθεύουν με ηλιέλαιο ή με αραβοσιτέλαιο. Όταν λοιπόν είναι νοθευμένο το ελαιόλαδο είτε με ηλιέλαιο, είτε με αραβοσιτέλαιο και το βάλεις στο στόμα σου, δεν θα νιώσεις ούτε αυτή την πικρίλα, ούτε αυτό το κάψιμο».
@akouseme1 Λαδι μονο απο παραγωγους!!!#akouseme #fyp #fy ♬ πρωτότυπος ήχος – akouseme1
Ο… άχαστος τρόπος όμως για να αναγνωρίσει κανείς τη νοθεία, σύμφωνα με τον viral αγρότη είναι ο εξής: «Υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος για να καταλάβεις αν έχει νοθευτεί με ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο ή δεν έχει επεξεργαστεί, όπως αυτό του εμπορίου. Σου λένε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, π@π@ρι@. Πάρε γνήσιο ελαιόλαδο, βάλτο σε ένα βάζο και βάλτο στο ψυγείο. Πάρε και ελαιόλαδο που είναι νοθευμένο με ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο και βάλτο στο ψυγείο. Το γνήσιο ελαιόλαδο θα σου γίνει πάγος, θα σου πήξει στους 4 βαθμούς, το νοθευμένο δεν θα σου πήξει ποτέ. Άστο μέσα πέντε μήνες, δεν θα σου πήξει».
Στη συνέχεια, δίνει ακόμη έναν τρόπο που μπορεί κάποιος να το τσεκάρει, αφήνοντας και… αιχμές για τις σημερινές γυναίκες που μπορεί να μην ξέρουν πώς να φτιάξουν παστή σαρδέλα: «Αυτό μπορείτε να το δείτε και με τη σαρδέλα την παστή. Δοκιμάστε το, να το δείτε. Πάρτε σαρδέλα παστή από το σούπερ μάρκετ και βάλτε τη στο ψυγείο. Και πάρτε σαρδέλα παστή με γνήσιο ελαιόλαδο -να σου φτιάξει η γυναίκα σου, αν ξέρει, γιατί οι σημερινές γυναίκες δεν πολυξέρουν. Η σαρδέλα η παστή με το γνήσιο ελαιόλαδο θα μαρμαρώσει, θα πήξει. Η άλλη θα κολυμπάει μέσα. Καταλάβατε;».
Τέλος, ο Χρήστος Ντεντόπουλος δίνει και την… απόλυτη συμβουλή για την αποθήκευση του ελαιόλαδου, καταρρίπτοντας μια πρακτική που όλοι μας ακολουθούμε ανέκαθεν: «Το πιο σημαντικό: όταν παίρνετε λάδι από παραγωγό, σας το δίνει σε έναν τσίγκινο τενεκέ. Αυτός ο τενεκές παιδιά δεν είναι για να αποθηκεύσουμε το λάδι ώστε να το έχουμε σπίτι μας. Είναι για τη μεταφορά. Πάρτε ανοξείδωτο δοχείο να βάζετε το ελαιόλαδό σας μέσα, για να μη χαλάσει η ποιότητα ποτέ».
flash.gr