Κύπρος: «Ναι» στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη

Πράσινο φως στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI) έδωσε το υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας εγκρίνοντας τη σχετική πρόταση του υπουργείου Ενέργειας.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου διευκρινίζοντας πως η Λευκωσία θα καταβάλλει €25 εκ. ανά έτος αυστηρώς, για 5 έτη, ως επιδότηση της πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς των καταναλωτών, από 1/1/2025-31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από την αύξηση.

Ο Κύπριος υπουργός είπε πως το έργο αυτό συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, καθώς θα συνδέσει το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της νήσου.

Η σημασία του έργου, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την ΕΕ, εξήγησε, επιβεβαιώνεται από το ότι η Κομισιόν ενέκρινε χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» με το ψηλότερο ιστορικά ποσό των 657 εκ. ευρώ.

Το ποσό της επιδότησης θα εκταμιεύεται από πάγιο ταμείο της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων, με την πρώτη δόση να συμπεριλαμβάνεται σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, και στη βάση οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί, η Κυβέρνηση θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, τόσο με την ελληνική πλευρά, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περαιτέρω πρόοδο της υλοποίησης του έργου, αλλά και με μέρη που έχουν ήδη επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο έργο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα συζητήσει το ζήτημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, χωρίς, ωστόσο, να αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί κάποια απόφαση.

Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept