Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Υπουργός Μανώλης Παπαστεφανάκης

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, Μανώλης Παπαστεφανάκης, σκορπίζοντας θλίψη στη Μεσαρά και στον πολιτικό κόσμο.

Ο Μανώλης Παπαστεφανάκης γεννήθηκε το 1940 στο Μαργαρικάρι Ηρακλείου και υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του κόμματος.

Αφού σπούδασε νομικά στην Αθήνα, άσκησε τη δικηγορία, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, αναδεικνυόμενος σε οργανωτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη. Διετέλεσε γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου και εκλέχθηκε βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 1990 και ξανά από το 1993 έως το 1996.

Ο Παπαστεφανάκης υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών τον Φεβρουάριο του 1987, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Στη συνέχεια ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΠΕΧΩΔΕ), ενώ τον Μάρτιο του 1989 έγινε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μέχρι τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.

Όταν είχε χάσει την δημαρχία Ηρακλείου για… 27 ψήφους!

Στις 18 Οκτωβρίου 1998, η εκλογική διαδικασία στο Ηράκλειο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δραματικά θρίλερ της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, όταν ο Κώστας Ασλάνης επανεξελέγη δήμαρχος με μόλις 27 ψήφους διαφορά από τον Μανόλη Παπαστεφανάκη.

Στον προεκλογικό αγώνα του 1998, πέντε υποψήφιοι διεκδίκησαν το δημαρχιακό αξίωμα: ο Κώστας Ασλάνης (ΠΑΣΟΚ), ο Μανόλης Παπαστεφανάκης (ΠΑΣΟΚ), ο Μανόλης Παπαχατζάκης (Νέα Δημοκρατία), ο Μανόλης Βασιλάκης («Ηράκλεια Πρωτοβουλία») και ο Στέλιος Ορφανός (ΚΚΕ).

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, που διεξήχθη στις 11 Οκτωβρίου, δεν προμήνυαν την ανατροπή που θα ακολουθούσε. Ο Ασλάνης συγκέντρωσε 19.884 ψήφους (37,9%), ενώ ο Παπαστεφανάκης ακολούθησε με 11.669 ψήφους (22,20%). Στον δεύτερο γύρο, ο Παπαχατζάκης, παρόλο που είχε τοποθετηθεί υπέρ του Ασλάνη, προκάλεσε αναταραχή στον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο τελικός γύρος των εκλογών ήταν άκρως αγωνιώδης. Τελικά, ο Κώστας Ασλάνης εκλέχθηκε δήμαρχος με 24.362 ψήφους, έναντι 24.335 ψήφων του Μανόλη Παπαστεφανάκη.

Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept