Φαράγγι Σαμαριάς: Αυτό είναι το σχέδιο για να «θωρακιστεί» απέναντι στον κίνδυνο κατολισθήσεων – Όλα τα μέτρα ασφαλείας και η νέα μελέτη

Οι αρμόδιοι φορείς εξετάζουν νέα μέτρα ασφαλείας για το φαράγγι της Σαμαριάς, μετά τον τραγικό θάνατο της 35χρονης Γερμανίδας τουρίστριας στις 18 Σεπτεμβρίου, όταν αποκολλήθηκε βράχος κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας της.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, και ειδικά κλιμάκια έχουν ήδη πραγματοποιήσει αυτοψίες στην περιοχή, ενώ ανακοινώθηκαν σχέδια για την υλοποίηση μέτρων με στόχο τη «θωράκιση» του φαραγγιού απέναντι στον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, που ηγείται της σχετικής μελέτης, εξήγησε ότι τα μέτρα θα έχουν διπλή στόχευση: τη μείωση της τρωτότητας του φαραγγιού και την προστασία των επισκεπτών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να ελέγξουμε την τρωτότητα του φαραγγιού, αλλά και την έκθεση των επισκεπτών σε κινδύνους. Δεν μπορούμε να επέμβουμε και στα 32 χιλιόμετρα (16 χλμ η διαδρομή και 16 η επιστροφή), καθώς υπάρχουν τεράστια πρανή, ενώ τα πλέγματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι εξαιρετικά ακριβά. Επίσης, δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε τη φυσιογνωμία του φαραγγιού».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση των τουριστών για τους κινδύνους. «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο οι τουρίστες να φορούν κράνη, να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και να ελέγχεται η είσοδός τους με κριτήρια την κατάσταση της υγείας τους», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα γίνει μελέτη για τη χάραξη νέων και πιο ασφαλών διαδρομών εντός του φαραγγιού.

Η μελέτη για τον περιορισμό των κατολισθήσεων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024. Μετά την ολοκλήρωσή της, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την υλοποίηση των μέτρων από τον Μάιο του 2025.

«Χρειάζονται “χειρουργικές παρεμβάσεις” στα σημεία που κρίνουμε πιο επικίνδυνα. Εκεί, θα τοποθετηθούν πλέγματα και άγκυρες στήριξης, καθώς και φράχτες συγκράτησης των βράχων», ανέφερε ο κ. Λέκκας. Τόνισε επίσης ότι, παρά τις παρεμβάσεις, δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος, αλλά μόνο να περιοριστεί: «Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο, χωρίς να αλλοιώσουμε τη φυσική ομορφιά του φαραγγιού. Ο κάθε επισκέπτης πρέπει να κατανοεί την επικινδυνότητα της περιοχής και να εισέρχεται έχοντας επίγνωση των κινδύνων. Δεν μπορούμε να στερήσουμε την πρόσβαση στον κόσμο, ούτε να βλάψουμε όσους εξαρτώνται οικονομικά από τον τουρισμό του φαραγγιού».

Παράλληλα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα προμηθευτεί περίπου 3.000 κράνη, τα οποία θα διανέμονται στους επισκέπτες του φαραγγιού, οι οποίοι θα περιοριστούν στους χίλιους ημερησίως για λόγους ασφαλείας. Στις εισόδους του φαραγγιού, εξειδικευμένο προσωπικό θα ενημερώνει τους επισκέπτες για τους κινδύνους, θα παρέχει οδηγίες ασφαλείας και θα ενημερώνει για τα σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εκτός από τα κράνη, οι αρχές σκοπεύουν να χαράξουν νέα μονοπάτια που θα προσφέρουν ασφαλέστερες διαδρομές για τους επισκέπτες, περιορίζοντας την έκθεσή τους σε περιοχές υψηλού κινδύνου κατολισθήσεων.

Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept