Κρήτη: «Ο δήμαρχος κάνει τον ψόφιο κοριό» – Στα όρια τους κάτοικοι χωριού για το νερό!
Μέχρι τον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και το πρωθυπουργικό γραφείο έφτασαν κάτοικοι του Κόκκινου Χωριού Αποκορώνου, στην προσπάθειά τους να λυθεί επιτέλους το μακροχρόνιο πρόβλημα ύδρευσης που ταλανίζει την περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι γνωστή στον δήμο Αποκορώνου για πολύ περισσότερο από μια δεκαετία, μόλις την Τετάρτη για πρώτη φορά έγινε γνωστό δημόσια ότι ο δήμος σκοπεύει να προχωρήσει σε ριζική λύση, αλλά ακόμα κι έτσι είναι δεδομένο ότι τα επόμενα δύο καλοκαίρια αυτή δεν θα έχει υλοποιηθεί, όπως αναφέρει το zarpanews.gr.
Όλοι γνωρίζουν, τίποτα δεν έχει αλλάξει
Το μεσημέρι της Τετάρτης κάτοικοι του Κόκκινου Χωριού, κυρίως αλλοδαποί που διαμένουν όμως στην περιοχή επί χρόνια, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία είχαν προσκαλέσει και τον δήμαρχο, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, ώστε να του εκθέσουν ευθέως το πρόβλημα. Ωστόσο ο κ. Κουκιανάκης δεν παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, στέλνοντας αντ’ αυτού ειδικό συνεργάτη.
«Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα αυτό επί χρόνια και είναι γνωστό. Αλλά δεν ήταν ποτέ τόσο έντονο όσο φέτος. Για 160 μέρες περίπου, τα σπίτια δεν είχαν παροχή νερού. Δηλαδή 4 στις 7 ημέρες ανά εβδομάδα. Όλοι έχουμε τοποθετήσει δεξαμενές, αλλά μετά από 3-4 μέρες αυτές αδειάζουν. Και αυτό συνέβαινε όλο το καλοκαίρι, ενώ τον Αύγουστο για 31 μέρες συνεχόμενα δεν υπήρχε καθόλου νερό. Αγοράζαμε νερό σε δοχεία που μας έφερναν με φορτηγό, και πάρα πολύ ακριβά», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Ουλ, κάτοικος Κόκκινου Χωριού.
«Ο δήμαρχος κάνει τον ψόφιο κοριό»
Ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση έχουν αποκομίσει οι κάτοικοι από το γεγονός ότι για έναν χρόνο τουλάχιστον επικοινωνούν με κάθε είδους στελέχη του δήμου, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου, καταθέτοντας έγγραφα και στέλνοντας e-mail (στη διάθεση του zarpanews.gr), αλλά ουδεμία απάντηση έχουν λάβει από κανέναν.
«Έχουμε απευθυνθεί στον δήμαρχο, δεν έχουμε λάβει απάντηση. Στην κοινότητα Βάμου μας έλεγαν δεν πειράζει για μια μέρα, θα έρθει το νερό την επόμενη μέρα. Αλλά δεν είχαμε καθόλου νερό τον Αύγουστο και για 25 μέρες τον Σεπτέμβριο.
Ο δήμαρχος κάνει τον ψόφιο κοριό. Στη Γερμανία από όπου έχω έρθει, είναι απολύτως απαράδεκτο να μην υπάρχει νερό, οι δήμοι κάνουν τα πάντα να επανέλθει το νερό άμεσα. Έχουμε πληρώσει εδώ 1.450 ευρώ για νερό και πάμε για μπάνιο και πλυντήριο σε φίλους στην Κερά. Είναι απαράδεκτο το τί έχει κάνει ο δήμαρχος με μας. Και μερικές φορές κάποιος κλείνει μια βάνα και ξαφνικά έχουμε νερό; Γιατί γίνεται αυτό;» δήλωσε η Κριστιάνε Κούζενμπεργκ, επίσης κάτοικος του Κόκκινου Χωριού.
Οι κάτοικοι έκαναν γνωστό ότι απευθύνθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο και τον Συνήγορο του Πολίτη. Από το πρώτο έλαβαν τηλεφωνική απάντηση ότι πρέπει να απευθυνθούν στον δήμο Αποκορώνου, ενώ ο δεύτερος έθεσε το ζήτημα στον δήμο με επίσημη επιστολή:
«Είπαν ότι η ευθύνη για την παροχή νερού ανήκει στον δήμο και πως ο δήμαρχος θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα. Ο Συνήγορος έστειλε και μια τρισέλιδη επιστολή με σαφείς ερωτήσεις προς τον δήμαρχο (σ.σ. παρατίθεται στο τέλος του άρθρου). Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει απαντηθεί.
Τον Αύγουστο παρέδωσα προσωπικά στον δήμαρχο επιστολή όπου περιγράφουμε το πρόβλημα. Καταλαβαίνουμε ότι η νυν διοίκηση του δήμου έχει κληρονομήσει το πρόβλημα από προηγούμενες, αλλά θα περιμέναμε να έχει τουλάχιστον την ευθιξία να απαντήσει στα αιτήματά μας. Αλλά η απάντηση είναι μηδέν. Κρίμα, γιατί όλοι αγαπάμε την Κρήτη, την Ελλάδα και δεν νομίζω ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση», επισήμανε ο Ρόμπερτ Μπουρλούμι, κάτοικος του χωριού.
Νέο σύστημα ύδρευσης ευαγγελίζεται τώρα ο δήμος
Αντί του Χαράλαμπου Κουκιανάκη στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Ριζιώτης, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου.
«Εκπονούμε μελέτη που θα υποβάλουμε ως τις 30 Νοεμβρίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών για τη λειψυδρία. Προβλέπει καινούριο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή, αγνοώντας τελείως το παλιό, πράγμα που θα λύσει το πρόβλημα. Με τα έργα που έχουμε κάνει για τη μεταφορά νερού από τις Βρύσες στη Δ.Ε. Βάμου, θα υπάρχει επαρκές νερό για την ύδρευση μέσω του νέου δικτύου, είναι εξασφαλισμένο.
Θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, με ελέγχο, ένταξη, δημοπράτηση και κατασκευή του έργου. Με βάση την εμπειρία μου υπολογίζω ότι η ένταξη θα πάρει τέσσερις μήνες, η δημοπράτηση έξι μήνες και η εκτέλεση ένα έτος, ίσως λιγότερο«, δήλωσε ο κ. Ριζιώτης.
Έτσι, η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη, από τον συνεργάτη του δημάρχου, προβλέπει συνολική διάρκεια 22 μηνών, πρακτικά δύο ετών, για να υλοποιηθεί το νέο δίκτυο. Όμως, η εμπειρία των δημόσιων έργων στη χώρα δείχνει ότι κανένα δεν ολοκληρώνεται εντός προθεσμιών. Ακόμα και αν η πρόβλεψη αυτή αποδειχθεί ακριβής, θα σημαίνει ότι τα επόμενα δύο καλοκαίρια η κατάντια αυτή με το νερό θα επαναληφθεί.
Στην ερώτηση, αν ο δήμος σκοπεύει να κάνει κάποια προσωρινή παρέμβαση ώστε τουλάχιστον να μειωθεί η έκταση του προβλήματος το επόμενο καλοκαίρι, ο κ. Ριζιώτης άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο:
«Το δίκτυο που υπάρχει τώρα εδώ είναι άγνωστο. Έγινε χωρίς μελέτες, όλα είναι αποσπασματικά, με διαφορετική διάμετρο σωλήνων, διαφορετικές αντοχές. Έχουμε κάνει μικρές παρεμβάσεις, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται με αυτό το δίκτυο. Επίσης αναφέρθηκε ότι υπάρχουν θέματα αστυνόμευσης, θα πρέπει να τα δουν με την υπηρεσία ύδρευσης. Και υπάρχει και οικονομικό θέμα», δήλωσε ο σύμβουλος του δημάρχου.
Έγγραφο αίτημα είχε καταθέσει ο παλιός πρόεδρος του χωριού
Όπως έκανε γνωστό ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Μιχάλης Βογιατζάκης, επί θητείας του είχε κάνει αίτημα αντικατάστασης του υπάρχοντος αγωγού που υδρεύει το χωριό και παρουσιάζει συνεχώς βλάβες:
«Ο αγωγός που φέρνει το νερό στο χωριό και ιδιαίτερα στη μεσαία και την υψηλή ζώνη είναι διαλυμένος εδώ και χρόνια. Τρυπάει συνεχώς. Έχουμε φτάσει έξι χρόνια από τότε που είχα κάνει εγώ έγγραφο αίτημα προς τη δημοτική αρχή Κουκιανάκη αλλά ο σωλήνας δεν έχει αλλάξει. Όσο και να μπαλώνει η υπηρεσία ύδρευσης, ανοίγουν συνεχώς τρύπες και χάνεται μεγάλη ποσότητα νερού.
Δεν είναι επαρκής ακόμα και αν λειτουργεί σωστά, αλλά τουλάχιστον δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα. Και η κοινότητα του Δραπάνου παίρνει νερό από εδώ και έτσι δεν φτάνει», δήλωσε ο κ. Βογιατζάκης.
Πάντως, στη συγκέντρωση ακούστηκαν φωνές και για περιπτώσεις υδατοκλοπής που φέρεται να συμβαίνουν στην περιοχή.
«Τα ίδια ακούσαμε και πέρσι»
Εντέλει, το συμπέρασμα είναι απλό: πράγματι απαιτείται νέα κατασκευή δικτύου ύδρευσης για να δοθεί οριστική λύση, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει νερό για άλλα δύο – ή και περισσότερα – καλοκαίρια. Κι αν ο δήμος Αποκορώνου φαίνεται ότι έχει τη διάθεση, έστω και σε προφορικό επίπεδο προς το παρόν, να υλοποιήσει τη «μεγάλη» λύση, αποτελεί ερώτημα τί θα κάνει για να προσφέρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση μέχρι να ολοκληρωθεί η οριστική.
Στο μεταξύ, συμμετέχοντες στη συγκέντρωση εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση αυτή του δήμου, αλλά και δυσπιστία μαζί:
«Ειλικρινά, είμαι πολύ απογοητευμένος γιατί εγώ οργάνωσα τη συγκέντρωση, εγώ προσκάλεσα προσωπικά τον δήμαρχο κ. Κουκιανάκη που δεν είναι εδώ όπως βλέπετε. Έστειλε τον σύμβουλό του και εκείνος μας είπε τα ίδια που ακούσαμε και πέρσι. Έχει περάσει ένας χρόνος από τη συνάντηση που είχαμε με τον δήμαρχο και μηχανικούς στις Βρύσες και μας είπε τα ίδια.
Αυτό σημαίνει ότι ούτε του χρόνου θα υπάρχει νερό και θα πρέπει να αγοράζουμε νερό (σ.σ. σε δοχεία) με κόστος χιλιάδων ευρώ. Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, πρέπει να παρασχεθεί. Θα πάμε στα δικαστήρια, νομίζω είναι η μόνη απάντηση που θα κατανοήσει«, δήλωσε ο Καρλ Μπάμπατσεκ, διοργανωτής της συγκέντρωσης και κάτοικος Γαβαλοχωρίου.