Καιρός: Ψυχρή λίμνη «σκεπάζει» την Ελλάδα σε λίγες ημέρες – Τι δείχνουν 3 σενάρια

Ο καιρός συνεχίζει να προβληματίζει με την… ασυνέπειά του και φυσικά η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο καθώς οι βροχές δεν λένε να εμφανιστούν.

Σύμφωνα με την σελίδα πρόγνωσης καιρού, «Weather Analysis Greece», μια ψυχρή λίμνη θα σκεπάσει την Ελλάδα ωστόσο τα αρνητικά είναι πως ναι μεν θα έρθουν βροχές αλλά όχι σε σημείο που θα δημιουργήσουν προβλήματα σύμφωνα με τρία σενάρια προγνωστικών κέντρων.

Αναλυτικά η ανάρτηση: «Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο ποστ, αυτή η ψυχρή λίμνη που μπορεί να προκύψει εκεί 8 του μηνός βορειοανατολικά από την Ελλάδα, μπορεί να φέρει κάποιες βροχές στην Ελλάδα, ή και πολλές αν έρθει σε ιδανική θέση ή και τίποτα αν πάει πολύ βόρεια και δυτικά ή πολύ ανατολικά.

Το τι θα κάνει άγνωστο προς το παρόν αφού τα σενάρια αμέτρητα, αλλά θα επικεντρωθώ και πάλι στο αγαπημένο μου θέμα, πως πολύ πολύ μικρές στην συνοπτική διάταξη αρχικά, φέρνουν σε κλίμακα χώρας π.χ., ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ αλλαγές στον καιρό της μετά από λίγες μέρες.

Έτσι βάζω εδώ 3 διαφορετικά σενάρια από 3 μοντέλα, το Ευρωπαϊκό, το GFS και το GEM. • Το Ευρωπαϊκό φέρνει την ψυχρή λίμνη από τα βορειοανατολικά στα δυτικά της Ελλάδας σε βόρειο Ιόνιο, σε σχετικά ευνοϊκή θέση δηλαδή για γενικευμένες βροχές σε Ελλάδα. Βέβαια εδώ έχουμε μια ψυχρή λίμνη που πάει από τα βορειοανατολικά της Ελλάδας, περνώντας βόρεια αυτής, προς τα δυτικά της Ελλάδας (Ιόνιο). Αυτό ναι μεν φέρνει πολλές βροχές αλλά επειδή κατά την κίνηση (ανατολικά προς δυτικά) αυτήν επικρατούν βοριάδες και ψυχρή μεταφορά, η αστάθεια μηδενίζεται και έτσι από καταιγίδες λίγες ως τίποτα. Μετά βέβαια καθώς θα καταλήξει δυτικά, οι νοτιάδες που θα βγουν “φέρνουν” και κάποια αστάθεια αλλά και πάλι μικρή.

Αντίθετα αν η ψυχρή λίμνη ερχόταν από πιο δυτικά με ανατολική κίνηση (τα κλασικά χαμηλά από τα δυτικά δηλαδή) και κατέληγε πάλι εκεί, θα συνοδευόταν από θερμή μεταφορά κιόλας και θα είχε πολύ μεγαλύτερη αστάθεια και ισχυρότατες καταιγίδες και πολύ μεγαλύτερες βροχοπτώσεις όπως είναι φυσικό. Για αυτό ο τρόπος που η ψυχρή λίμνη καταλήγει σε Ιόνιο έχει μεγάλη σημασία. Πάντως ακόμα και έτσι οι βροχές που θα πέφτανε στην Ελλάδα θα ήταν πολλές. Και μιας και όπως είπα υπάρχει ψυχρή μεταφορά με αυτόν τον τρόπο, θα υπήρχαν και πολλά χιόνια στα ορεινά, Γράμμος, Σμόλικας, Βασιλίτσα, Βαρνούντας, Βίτσι, Βέρμιο, Τζένα, Καϊμακτσαλάν, κλπ, θα είχαν πολλά χιόνια και ακόμα και η πόλη της Φλώρινας θα πάλευε μια χιονόπτωση.

• Το GFS φέρνει την ψυχρή λίμνη πιο βόρεια και την καταλήγει σε Κροατία, φέρνοντας κάποιες βροχές σε Ήπειρο και βόρειο Ιόνιο και αυτό ήταν. • Το GEM δεν αποκόπτει καν ψυχρή λίμνη και δεν φέρνει τίποτα σε Ελλάδα.

Αυτά τα δείχνω στις 3 πρώτες εικόνες.

Οι επόμενες 6 εικόνες είναι οι +72, +96 και +120 ώρες πρόβλεψης από το Ευρωπαϊκό μοντέλο και το GEM (το GFS είναι σαν το Ευρωπαϊκό και απλώς μετέπειτα έχει την ψυχρή λίμνη πιο βόρεια), όπου και φαίνεται ότι η διαφορά τους στις 72 ώρες είναι πολύ μικρή συνοπτικά, με το Ευρωπαϊκό να έχει στρίψει αρκετά το τζετ στριμ εκεί νοτιοανατολικά της Φινλανδίας, ενώ το GEM όχι. Κάτι που μετέπειτα στις 96 ώρες φέρνει το Ευρωπαϊκό να έχει αποκόψει μια ψυχρή λίμνη ενώ το GEM όχι και βέβαια μετά στις 120 ώρες η ψυχρή λίμνη του Ευρωπαϊκού ταξιδεύει δυτικά δίνοντας μετά κακοκαιρία σε Ελλάδα ενώ φυσικά με το GEM θα είχαμε συνέχιση του τωρινού σκηνικού με το ριτζ και τις αντικυκλωνικές συνθήκες.

Πολύ μικρές δηλαδή διαφορές αρχικά, φέρνουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ διαφορές στον καιρό μιας χώρας μετέπειτα!

Και αυτά είναι μόνο 3 από τα πιθανά σενάρια. Έχει και αρκετά άλλα γενικά σενάρια. Για αυτό είναι εντυπωσιακός ο καιρός γιατί είναι πολύ απρόβλεπτος!

Για την αλλαγή σκηνικού μετά, εκεί 13-14 του μηνός και μετά δηλαδή, τα στοιχεία συνεχίζουν και δείχνουν ότι θα υπάρξει τελικά αλλαγή και θα φύγει το ριτζ τέρας από την Ευρώπη αλλά για το τι σκηνικό θα επικρατήσει είναι τελείως άγνωστο!»

Καιρός - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept