Στην κορυφή των γαστρονομικών προορισμών στον κόσμο για το 2025 η Κρήτη!
Τρεις ελληνικές περιοχές ξεχώρισαν διεθνώς ως κορυφαίοι γαστρονομικοί προορισμοί, σύμφωνα με τη λίστα του Taste Atlas, βασισμένη σε 477.287 αξιολογήσεις για περισσότερα από 15.000 πιάτα παγκοσμίως.
Πελοπόννησος – 2η Θέση
Η Πελοπόννησος κατάφερε να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση, χάρη σε παραδοσιακά πιάτα όπως:
- Γουρουνοπούλα
- Κουνουπίδι καπαμά
- Τσουχτί
- Πετούλες
Οι γαστρονομικές περιπλανήσεις στην Πελοπόννησο περιλαμβάνουν μέρη όπως η Φοινίκη Λακωνίας, η Καλαμάτα, ο Μαίναλος, η Ολυμπία και το Λυγουριό.
Κυκλάδες – 5η Θέση
Η γαστρονομική ταυτότητα των Κυκλάδων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τοπικά προϊόντα όπως:
- Γραβιέρα & Αρσενικό Νάξου
- Κοπανιστή Μυκόνου
- Φάβα και ντοματίνια Σαντορίνης
- Λαδένια Κιμώλου
- Τοματοκεφτέδες
Κρήτη – 6η Θέση
Η Κρήτη, γνωστή για την πλούσια γαστρονομική της κληρονομιά, κατέκτησε την έκτη θέση με εμβληματικά πιάτα όπως:
- Ντάκος
- Απάκι
- Στάκα και καλτσούνια
- Αντικριστό
- Χοχλιοί μπουρμπουριστοί
Διεθνής Αναγνώριση
Στην 1η θέση της λίστας αναδείχθηκε η Καμπανία της Ιταλίας, ωστόσο η ελληνική παρουσία στη λίστα αποδεικνύει τη γαστρονομική δυναμική της χώρας μας, με πιάτα που ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε αυθεντικές γεύσεις και μοναδικές εμπειρίες.