Λάδι: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες – Τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό
Μια νέα αμερικανική έρευνα υπό την αιγίδα της κυβέρνησης δείχνει ότι τα δημοφιλή μαγειρικά έλαια, που χρησιμοποιούνται ευρέως στις δυτικές διατροφές, ενδέχεται να σχετίζονται με την αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut, έλαια όπως το ηλιέλαιο, το σταφυλέλαιο, το λάδι canola και το καλαμποκέλαιο μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή στο σώμα. Τα ανθυγιεινά αυτά σπορέλαια φέρεται να ενισχύουν τη δημιουργία βιοδραστικών λιπιδίων, τα οποία σχετίζονται με την εμφάνιση καρκινικών όγκων.
Στην έρευνα εξετάστηκαν δείγματα από πάνω από 80 άτομα ηλικίας 30 έως 85 ετών, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι όγκοι τους εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα βιοδραστικών λιπιδίων, σε σύγκριση με πιο υγιή λίπη. Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι αυτά τα λιπαρά μόρια μπορεί να προέρχονται από τον μεταβολισμό των σπορελαίων στο σώμα.
Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος των σπορελαίων, οι ειδικοί συμβουλεύουν να δοθεί έμφαση σε πιο υγιεινές εναλλακτικές όπως το ελαιόλαδο, γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητές του.