Ασύγκριτη η αξία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην εστίαση

Σημαντικά συμπεράσματα επιστημόνων και Σεφ στην εκπαίδευση- ενημέρωση που διοργάνωσαν Περιφέρεια και ΕΛΜΕΠΑ 

Η αξία του ελαιολάδου – του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που στην Κρήτη έχουμε σε αφθονία – αναδεικνύεται μέσα από τις εκπαιδεύσεις – ενημερώσεις με τίτλο “Κρήτη/Kriti” που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ.

Μία τέτοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο δημαρχείο Ρεθύμνου. Την εκδήλωση υποστήριξαν οι: Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, Σύνδεσμος Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου.


Αντικείμενο της εκπαίδευσης αποτέλεσε το ελαιόλαδο στην εστίαση και συμμετείχαν εκπρόσωποι του κλάδου με πολύ ενδιαφέρον. Προηγήθηκαν ενημερώσεις για τους παραγωγούς και τους τυποποιητές και η συμμετοχή σε όλη την Κρήτη έχει ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες άτομα, όπως ανέφερε η Υπεύθυνη και Επικεφαλής της Ομάδας Δοκιμαστών στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ Ελευθερία Γερμανάκη.


«Έχουμε ξεκινήσει από τον Μάρτιο, έχουν περάσει πάνω από 3000 κόσμος. Αυτό από μόνο του δουλεύει εκθετικά σε βάθος χρόνου και θεωρούμε ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια, που πιστεύω ότι θα συνεχιστούν τα σεμινάρια με σημαντικά αποτελέσματα», είπε η ίδια.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο αντιδήμαρχος Νεκτάριος Παπαδογιάννης, που σημείωσε: «Η οικονομία του ήλιου και της θάλασσας έχει ως βασικό προϊόν το λάδι εδώ και πολλούς αιώνες και αυτό έχει μπει μέσα στην καθημερινότητα. Υπάρχει το παρελθόν με την μεσογειακή διατροφή και ιδιαιτέρως την κρητική διατροφή με βασικό προϊόν το λάδι».


Ιδιαίτερης αξίας είναι το κρητικό ελαιόλαδο, όπως τονίζει ο κ. Λευτέρης Αλυσσανδράκης, αναπληρωτής καθηγητής ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων στο Τμήμα Γεωπονίας στο ΕΛΜΕΠΑ σημειώνοντας: «Το ελαιόλαδο της Κρήτης είναι ποιοτικό, το γνωρίζουν όλοι παγκοσμίως, απλά χρειάζεται λίγη περισσότερη προώθηση και διαφήμιση για να καταλάβει κι ο κόσμος ότι όντως είναι τόσο ποιοτικό όσο το ξέρουμε εμείς.

Η αλήθεια είναι πως ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται τα οφέλη που έχουμε από τη χρήση του ελαιολάδου ως διαφήμιση αλλά και ως έλαιο που το φαγητό το κάνει πολύ ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο σπορέλαιο.

Υπάρχει μία τάση αύξησης της χρήσης του ελαιολάδου στην εστίαση. Αυτό που χρειάζεται είναι να διαφημιστεί και με έναν διαφορετικό τρόπο ως ένα έλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φαγητό».

Το 15% των εξαγωγών αφορά τυποποιημένο ελαιόλαδο, το 30% είναι χύμα

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για την εξαγωγή του ελαιολάδου που έδωσε ο κ. Μανώλης Καρπαδάκης, εμπειρογνώμονας παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

Η Ελλάδα εξάγει 15% τυποποιημένο ελαιόλαδο και 30% χύμα. Από αυτές τις ποσότητες, το 90% διοχετεύεται στην Ιταλία που το τυποποιεί (ως Ευρωπαϊκό) και το διανέμει, έχοντας τα κατάλληλα δίκτυα διανομής, ενώ το 10% εξάγεται στην Γερμανία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Όμως, αξίζει να σημειώσουμε πως ενώ η Ελλάδα θεωρητικά δεν παράγει τις ποσότητες που παράγει η Ισπανία, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι σαφώς ανώτερο ποιοτικά, καθώς συνολικά παράγει η χώρα περίπου 65% εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (το αντίστοιχο ποσοστό στην Κρήτη φτάνει το 85%). Η Ισπανία παράγει μόλις 15% εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο λάδι της είναι παρθένο ή βιομηχανικό!

«Πιστεύουμε ότι αν δυναμώσει η χρήση του ελαιολάδου μέσα στους χώρους μαζικής εστίασης, πράγμα που αφορά και το ξενοδοχείο και το εστιατόριο, σίγουρα θα δυναμώσει και η εικόνα του ελαιολάδου προς τον επισκέπτη, επομένως θα βοηθήσει και τις εξαγωγές», σημείωσε ο κ. Καρπαδάκης.

Η αξία του ελαιολάδου στην εστίαση
Για την αξία της χρήσης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην εστίαση μίλησε ο κ. σέφ της Αυλής, εξειδικευμένος στην μαγειρική με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Βασίλης Λεωνίδου.

«Εμείς να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, να είναι σωστό και να μπει σε όλη την εστίαση, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταβέρνες, ώστε να μπορέσει ο καταναλωτής, ο επισκέπτης, που έρχεται από άλλες χώρες να γνωρίσει κάτι, που εμείς δεν του είχαμε δώσει την αξία που έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια. Παντού στον κόσμο μαγειρεύουν είτε με βούτυρο είτε με άλλες λιπαρές ουσίες που δεν έχουν τα αρώματα που έχει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», είπε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κρητική κουζίνα που χωρίς το ελαιόλαδο θα ήταν μισή! «Αν μιλήσουμε για την Κρήτη και για την κρητική κουζίνα, φανταστείτε πόσα φαγητά δεν γίνονται αν δεν χρησιμοποιήσεις εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα, έχει μαγεία το να κάνεις τέτοιους πειραματισμούς, που μας τους έδειξαν οι πιο παλιοί. Εμείς σήμερα το συνεχίζουμε, πάντα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και φαίνεται στον καταναλωτή η διαφορά από το να βάλεις ένα αδιάφορο έλαιο, που δεν έχει αρώματα και θρεπτική αξία».


Ο σεφ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Hasika, Μιχάλης Χάσικος πρόσθεσε για την αξία αυτών των εκπαιδεύσεων: Ήταν ένα εξαιρετικά επιμορφωτικό σεμινάριο, τα οφέλη του έξτρα παρθένου είναι πολλά για την υγεία μας.

Πρέπει να ξαναγίνει – και θα ξαναγίνει ένα τέτοιο σεμινάριο, για να εντάξουμε το ελαιόλαδο στο τραπέζι και την κουζίνα των εστιατορίων.

Είναι ένας ανεξερεύνητος θησαυρός. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η Κρήτη έχει το καλύτερο λάδι στον κόσμο. Ποιοτικά είναι το κορυφαίο.

Έρευνες δείχνουν ότι το πόσο ωφέλημα είναι τα λιπαρά του για την υγεία του ανθρώπου και δικαίως θεωρείται φάρμακο».

Ως διαιτολόγος, ο κ. Νίκος Βουτζουράκης, μίλησε για την διατροφική αξία του ελαιολάδου, λέγοντας: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το ελαιόλαδο είναι μοναδικό. Δηλαδή αντίστοιχο λάδι σε σύσταση, σε τρόπο παραγωγής, σε τρόπο χρήσης δεν υπάρχει. Είναι ένα εργαλείο, είναι το μόνο λάδι που έχει έναν δικό του ισχυρισμό υγείας στην Ε.Ε., και ένα λάδι που αν το αξιοποιήσουμε σωστά, μπορεί να δουλευτεί σε οποιοδήποτε μαγειρική τέχνη και σε οποιοδήποτε προϊόν θέλουμε. Κάτι που σε σύγκριση με τα υπόλοιπα λάδια το καθιστά μοναδικό. Εξού και οι περιορισμοί του, όπως η αξία του, το κόστος του, η δυσκολία της καλλιέργειας του σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να σεβόμαστε και να αγαπάμε».

 

goodnet.gr

DUMBO 300×250
Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept