Ανησυχία για έντονη λειψυδρία στην Κρήτη το καλοκαίρι: Προειδοποιήσεις από ειδικούς
Μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της υδροδότησης και των αγροτικών καλλιεργειών στην Κρήτη προκαλούν οι τελευταίες εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις ειδικών για έντονη λειψυδρία το επόμενο καλοκαίρι.
Ο γνωστός επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Χαράλαμπος Φασουλάς, σχολίασε πρόσφατα τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις του μετεωρολόγου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδου, και εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο νησί.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του Κώστα Λαγουβάρδου, οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις δείχνουν ότι ο Φεβρουάριος θα είναι θερμότερος από τον κανονικό. Όπως αναφέρει, το 74% των σεναρίων δείχνουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, με πιθανότητες θετικών αποκλίσεων μεταξύ 0°C και 2°C να φτάνουν το 49%. Η πρόγνωση βασίζεται σε δεδομένα από κορυφαία ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα πρόγνωσης, όπως το ECMWF, το UKMO και το Copernicus Climate Change Service.
Ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει ότι, παρά τη χρησιμότητα αυτών των εκτιμήσεων, οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις έχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, καθώς επηρεάζονται από σύνθετα καιρικά συστήματα.
Ο κ. Φασουλάς, σχολιάζοντας τις παραπάνω εκτιμήσεις, τόνισε ότι η Κρήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν εξαιρετικά ξηρό χειμώνα, καθώς οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες, ενώ το λιγοστό χιόνι που έπεσε έχει ήδη λιώσει. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το καλοκαίρι θα βρεθούμε σε δραματική κατάσταση», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον αγροτικό τομέα και την υδροδότηση των κατοίκων.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να δούμε συνθήκες όπου το νερό θα είναι τόσο περιορισμένο, ώστε να φτάσει να κοστίζει όσο η ενέργεια. «Τα περιθώρια για να λάβουν οι αρμόδιοι μέτρα έχουν ήδη χαθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.