Σε καλό δρόμο οι προκρατήσεις για Κρήτη και Ρόδο – Παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» του τουρισμού

Από το εξωτερικό, η νέο προεδρική θητεία Τραμπ αφήνει ασάφειες ως προς το πώς θα επηρεαστούν οι ροές της σημαντικής Αμερικανικής αγοράς αλλά και Ευρωπαϊκών.

Εντός των τειχών, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις των τουριστικών επιχειρήσεων και η ασάφεια στον ανταποδοτικό χαρακτήρα τους, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από την επιχειρηματική δραστηριότητα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς και η έλλειψη σχεδιασμού στον τουρισμό, καλλιεργούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, ακόμα και «τυχαιότητας» για τον κλάδο του Ελληνικού τουρισμού.

Τους προβληματισμούς αυτούς εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γιάννης Χατζής, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο κανάλι Ναυτεμπορική TV, επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει τα υπέρ και τα κατά της χρονιάς.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, οι παγκόσμιες προβλέψεις για τον τουριστικό κλάδο δείχνουν ότι το 2025 αναμένεται μια γενική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας κατά περίπου 10%, με αύξηση του εξερχόμενου τουρισμού από τη Γερμανία κατά 7%. Ωστόσο, η πιθανότητα επιβολής δασμών από πλευράς ΗΠΑ, που μπορεί να στοιχίσει μέχρι και το 1% στο ΑΕΠ της Ευρώπης, αλλά πιο πολύ να δράσει στην ψυχολογία των καταναλωτών, άρα και στον τουρισμό, επιτάσσει επιφυλακτικότητα στις προβλέψεις.

Η πολιτική Τραμπ, με άγνωστους ακόμα διεθνείς συσχετισμούς, πρόσθεσε, θα μπορούσε απολύτως να επηρεάσει τις τουριστικές ροές από την Αμερική, μια πολύτιμη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, και ιδιαίτερα για την Αθήνα, λόγω υψηλών δαπανών των ταξιδιωτών της. Ωστόσο, η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ καθιστά πιο ελκυστικές από πέρυσι τις ευρωπαϊκές διακοπές.

Σημείωσε δε ότι το γεγονός ότι οι προκρατήσεις για Ελλάδα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και «πάνε καλά» σε προορισμούς που δίνουν τον τόνο για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η Ρόδος και η Κρήτη -με τις τιμές να είναι μειωμένες κατά 20% – δεν σημαίνει πολλά για τα τουριστικά έσοδα της χρονιάς, ωστόσο εάν η τάση αυτή συνεχιστεί και μέχρι την έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου, μέχρι το Μάιο τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, τουλάχιστον σε επίπεδο εσόδων.

Τα στοιχεία αυτά δίνουν μια πρώτη εικόνα, όμως, χρονιά ρεκόρ για τον Ελληνικό τουρισμό παραμένει το 2019. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζής, στον υπολογισμό των επιδόσεων θα πρέπει να υπολογίζουμε αφενός τις πραγματικές αξίες και όχι τις ονομαστικές, καθώς τα έσοδα είναι σαφώς πληθωρισμένα και αφετέρου το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των επιχειρήσεων είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό των καταναλωτών, επομένως μπορεί έσοδα και αφίξεις να ανεβαίνουν αλλά οι επιχειρήσεις να μην σημειώνουν υψηλότερα μεγέθη.

«Ρεσιτάλ τελών» στα ξενοδοχεία

«Αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να το έχουμε ψηλά στη λίστα κριτηρίων όταν φορολογούμε», δήλωσε εμφατικά τονίζοντας την ανάγκη προσεκτικής φορολογικής πολιτικής στον ξενοδοχειακό κλάδο. Για παράδειγμα, «το τέλος ανθεκτικότητας είναι μια νάρκη για τον Ελληνικό τουρισμό γιατί επιβάλλεται στην τιμή, έχει γεωγραφικές και χρονικές ανισότητες, έχει αυξηθεί κατά 50% χωρίς καλα καλα να έχουμε κάνει ταμείο για το 2024 και υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από τους πελάτες απευθείας από τα ξενοδοχεία και από τους τουρ οπερείτορ», ανέφερε. Η Ομοσπονδία, όπως είπε, συζητά το τέλος αυτό να καταργηθεί από 1.1.2026, με το σκεπτικό ότι παρότι είναι προφανής η δημιουργία ενός ταμείου φυσικών καταστροφών, αυτό θα πρέπει να επιβαρύνει ενιαία όλη την Ελληνική οικνομία και όχι μόνο τη διαμονή και τη φιλοξενία. «Να πληρώσουμε το μέρος που μας αναλογεί και ως εκεί», κατέληξε.

Αναφορικά με τα δημοτικά τέλη των ξενοδοχείων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ έκανε λόγο για ρεσιτάλ αυξήσεων το οποίο κάπως ανακόπηκε, όμως κάλεσε τους δήμους να λογοδοτήσουν σε σχέση με την ανταποδοτικότητα των εσόδων αυτών. «Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει έσοδα 11 δισ., και όσο το τέλος παρεπιδημούντων ήταν 0,50% οι δήμοι εισπέπρατταν ετησίως 50 εκατ., τώρα που ανέβηκε στο 0,75% θα εισπράττουν 75 εκατ. Θα πρέπει να μας πουν τι γίνονται αυτά τα χρήματα», υπογράμμισε καλώντας για διαφάνεια στην αξιοποίηση των εσόδων αυτών για υποδομές. Επίσης, στηλίτευσε τη ραγδαία αύξηση, κατά 300%, στο τέλος φωτισμού και καθαριότητας, η οποία δεν δικαιολογείται.

«Αν το τέλος παρεπιδημούντων ήταν 50 εκατ. ετησίως, τα τελευταία 10 χρόνια οι δήμοι έχουν εισπράξει 500 εκατ. Έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. στους δήμους της χώρας για τον τουρισμό;», αναρωτήθηκε και επισήμανε ότι σε πρώτη φάση πρέπει να απαντηθεί η ερώτηση αυτή και μετά να αποφασιστούν τυχόν αυξήσεις.

Ο τουρισμός δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως ταμείο που θα καλύψει κάποια έξοδα μέχρι το τέλος του έτους, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Επιδερμική και καθυστερημένη η προσέγγιση στη βραχυχρόνια μίσθωση

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ανέφερε ότι είναι μια κίνηση μπροστά, αλλα είναι μια μικρή κίνηση μπροστά πολύ αργά. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθεί ουσιαστική λύση», τόνισε.

Η βραχυχρόνια μίσθωση, ανέφερε ο κ. Χατζής, έχει γίνει πλέον κατά κόρον μια επιχειρηματική δραστηριότητα που ωφελεί λίγους. Ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα που κάποτε συμπλήρωναν το εισόδημά τους στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, τώρα το βλέπουν να εξατμίζεται από επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, σημείωσε.

Η προσέγγιση του ζητήματος δεν είναι σωστή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, αφού μόνο επιδερμικά και φορολογικά έχει διαχωριστεί ποιος είναι επιχειρηματίας και ποιος όχι και η βραχυχρόνια μίσθωση έχει εξελιχθεί σε ένα δομικό πρόβλημα που επιτείνει τον  πληθωρισμό ακινήτων και τον πληθωρισμό εισοδημάτων φυσικών προσώπων.

Το ασαφές πλαίσιο λειτουργίας, άλλοτε εντός και άλλοτε εκτός τουριστικής δραστηριότητας, έχει προεκτάσεις και στη διαχείριση εργασιακών ζητημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κοινωνική αναστάτωση.

Για να λυθούν αυτά τα ζητήματα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει ξεκαθαριστεί ότι τα φυσικά πρόσωπα εντάσσονται στην οικονομία διαμοιρασμού, και οι επιχειρηματίες στην τουριστική δραστηριότητα με αναγκαία τήρηση των προδιαγραφών που ισχύουν για ένα ξενοδοχείο.

Άλλωστε, βασικό ζητούμενο του ξενοδοχειακού κλάδου είναι ένα περιβάλλον ανταγωνιστικά ισότιμο για όλους, χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό, και μια Πολιτειακή προσέγγιση του κλάδου με φορολογική, οικονομική και μισθολογική πολιτική που να δίνει στον τουρισμό τη βαρύτητα που έχει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για τη ραγδαία εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία πλέον προσφέρει τιμές ξενοδοχείων. «Μέσα σε 8 χρόνια ανάπτυξης έχουν δημιουργηθεί όσες κλίνες χρειάστηκε να αναπτύξουν τα ξενοδοχεία τα τελευταία 100 χρόνια. Κάτι γίνεται εύκολα για να συμβαίνει αυτό τόσο γρήγορα. Και αν γίνεται τόσο εύκολα στη βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να δούμε γιατί δεν γίνεται το ίδιο εύκολα και για τα ξενοδοχεία», είπε.

Χωρίς σχέδιο για τον Ελληνικό τουρισμό

Με αφορμή την ξενοδοχειακή επένδυση στο Σαρακήνικο της Μήλου, ο κ. Χατζής ανέφερε ότι τέτοια φαινόμενα οφείλονται στην παθογένεια του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό. «Αυτή τη στιγμή πάμε στα τυφλά, χωρίς πρόγραμμα, και ακόμα και τώρα που πέρασε μια κάποιας μορφής σχέδιο, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη πολιτική βούληση να δοθεί λύση στο που πάει τελικά ο ελληνικός τουρισμός. Βρεθήκαμε εδώ κάπως… στην τύχη», είπε.

tornosnews.gr

DUMBO 300×250
Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept