«Θωρακίζεται» ψηφιακά η Κρήτη: Νέα υποθαλάσσια καλώδια στο νησί

«Πέρα από τις επενδύσεις που ήδη τρέχουν, στην Κρήτη αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κρεσέντο νέων projects, τα οποία έρχονται υπό… θαλάσσης, δια ξηράς και… διαστήματος», έλεγε στο powergame.gr πηγή με πολύ καλή γνώση της ψηφιακής αγοράς και των τεκταινόμενων στην Κρήτη.

Πληροφορίες θέλουν 3-4 νέα υποθαλάσσια καλώδια να ποντίζονται σταδιακά στη θαλάσσια περιοχή περίξ της Κρήτης, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 10 αντίστοιχες υποδομές στο νησί προσεχώς (μαζί με τις υφιστάμενες). Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα συναρμόδια Υπουργεία γίνονται αποδέκτες ζωηρού ενδιαφέροντος από παίκτες της αγοράς των data centers, που δεν έχουν ακόμη συνδέσει το όνομά τους με το νησί και πλέον βάζουν την Κρήτη στα ραντάρ τους για την υλοποίηση αντίστοιχων επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, υπάρχει αυτή τη στιγμή εθνικός σχεδιασμός, ο οποίος φέρει την υπογραφή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την εγκατάσταση επίγειου δορυφορικού σταθμού στην Ανατολική Κρήτη, έργο, που κάνει το νησί κυριολεκτικά «ψηφιακό αστακό».

Την ίδια στιγμή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το powergame.gr, οι ευρυζωνικές επενδύσεις στο νησί τρέχουν… με χίλια με την Κρήτη να αποκτά οπτική ίνα όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, αλλά και σε περιοχές όπως ο Άγιος Νικόλαος, η Σητεία και η Ιεράπετρα.

Case study στη συνδεσιμότητα η Κρήτη

Η Κρήτη δείχνει να αποτελεί case study για το έργο του Ultra Fast Broadband (UFBB), το οποίο προχωρά σε 150 οικισμούς στον νομό Ηρακλείου, 86 οικισμούς στο Λασίθι, 78 στον νομό Ρεθύμνης και 123 οικισμούς στα Χανιά.

Ακόμη και δυσπρόσιτες ή επενδυτικά «αδιάφορες» περιοχές σε όο το νησί βλέπουν το φως της… συνδεσιμότητας μέσω του έργου Rural Broadband, που εξυπηρετεί περίπου 7.000 νοικοκυριά σε απομακρυσμένους οικισμούς από το ένα άκρο της Κρήτης έως το άλλο.

Έρχονται νέες επενδύσεις σε data centers

«Εταιρείες κολοσσοί όπως η Sparkle και η Digital Realty επενδύουν στην Κρήτη, ενώ αρκετές ακόμη εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων κέντρων δεδομένων», ανέφερε εντός της εβδομάδας, που διανύσαμε, κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, εξηγώντας ότι το νησί εξελίσσεται σε πύλη για την Ανατολική Ευρώπη και άλλες αναδυόμενες αγορές συνδεσιμότητας, καθώς είναι στρατηγικά τοποθετημένη για να διαχειρίζεται μεγάλες ροές δεδομένων μεταξύ των περιοχών.

Προ ημερών, άλλωστε, ο αμερικανικός κολοσσός ουδέτερων κέντρων δεδομένων, colocation και διασύνδεσης στο cloud, Digital Realty, και η EXA Infrastructure ανακοίνωσαν στρατηγική συμφωνία για την ανάδειξη της Κρήτης σε κύριο κόμβο συνδεσιμότητας. Η συνεργασία θα ενισχύσει την ανάπτυξη του πρώτου data center της Digital Realty στην Κρήτη, HER1, που θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο, με αρχική δυναμικότητα 1 MW.

Το HER1 θα αποτελέσει την πρώτη carrier-neutral εγκατάσταση στην Κρήτη, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στην περιοχή: «Το HER1 θα γεφυρώσει κρίσιμα κενά συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο και θα τοποθετήσει την Ελλάδα ακόμη πιο δυναμικά ως στρατηγική πύλη για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής, Ασίας και άλλων περιοχών» σχολίασε σχετικά Fabrice Coquio, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευρώπης-Μεσογείου, της Digital Realty..

Μπαράζ επενδυτικών κινήσεων με επίκεντρο την Κρήτη δρομολογεί και η ιταλική Sparkle, ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος στην Ιταλία. Ο ιταλικός όμιλος τρέχει επένδυση για την εγκατάσταση δεύτερου data center στα Χανιά, έχοντας ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή ενός πρώτου επίσης στην ίδια πόλη. Το πρώτο, δυναμικότητας 1 MW, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο διεθνούς επένδυσης της Sparkle, ύψους 250 εκατ.ευρώ, που αφορά την προσαιγιάλωση του υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου BlueMed στην Κρήτη. Το δεύτερο data center στα Χανιά συνδέεται με την προσαιγιάλωση δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου, στην Κρήτη, με την επωνυμία «Green Med», το οποίο θα συνδέσει την Ιταλία με τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Ελλάδας.

Στην Κρήτη επενδύει και η βορειοελλαδική Lancom, η οποία έχει σε εξέλιξη την κατασκευή του τέταρτου κέντρου δεδομένων της -πανελλαδικά- στην Κρήτη. Το Balkan Gate Crete, ένα Tier III carrier neutral Data Center, επιδιώκει να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.

Και νέα υποθαλάσσια καλώδια στην Κρήτη

«Η ζήτηση για αξιόπιστη, υψηλής χωρητικότητας, συνδεσιμότητα οδηγείται από την ανάπτυξη νέων υποθαλάσσιων καλωδίων που προσγειώνονται στην Κρήτη, τα οποία θα συνδέσουν την Ευρώπη με τις αναπτυσσόμενες περιοχές της Ασίας, του Ειρηνικού και της Αφρικής» αναφέρουν στελέχη της αγοράς, εξηγώντας το επενδυτικό μπαράζ προς την Κρήτη. Όπως τονίζουν, η Κρήτη είναι το πρώτο σημείο που βρίσκεται στην όδευση των υποθαλάσσιων δικτύων οπτικών ινών που περνούν από τη Διώρυγα του Σουέζ, γεγονός που ενισχύει το δυναμικό της: «Αν συμβεί κάποιο καταστροφικό γεγονός, μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής θα μείνει χωρίς Διαδίκτυο», γι’ αυτό και έχει πέσει στο τραπέζι η λύση της Κρήτης που θέλει και μπορεί να καταστεί ως ένα εναλλακτικό σημείο προσαιγιάλωσης καλωδίων» προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

«Η Κρήτη αποτελεί σημαντικό τηλεπικοινωνιακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με μεγάλο αριθμό υποθαλάσσιων διεθνών διασυνδέσεων. Εκτός από τα υπάρχοντα καλώδια, σχεδιάζονται νέα από εγχώριους και διεθνείς παρόχους» τονίζουν έτερες πηγές με γνώση των κινήσεων που βρίσκονται αυτή την περίοδο στα σκαριά. Τα κύρια σημεία προσαιγιάλωσης βρίσκονται στη Βόρεια Κρήτη, ενώ πρόσφατα το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον νότο.

Θυμίζουμε ότι η Vodafone εγκαινίασε στην Κρήτη το καλωδιακό σύστημα India-Europe-Xpress (IEX), ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα στον κόσμο. Το IEX που προσαιγιαλώθηκε από την SubCom στο Τυμπάκι Ηρακλείου θα συνδεθεί με τον καλωδιακό σταθμό της Vodafone Ελλάδας στην περιοχή. Ο σταθμός προσαιγιάλωσης του Τυμπακίου θα είναι ο πρώτος σταθμός υποδοχής καλωδίων στη νότια Κρήτη, προσφέροντας αυξημένη χωρητικότητα και ανθεκτικότητα στις υποδομές που βρίσκονται στο νησί και μακριά από τη βόρεια Κρήτη, όπου συγκεντρώνονται μέχρι στιγμής τα περισσότερα υποβρύχια καλώδια.

Νέες συμφωνίες στον ορίζοντα

Από την πλευρά της, η Grid Telecom έχει ανακοινώσει την κατασκευή νέου καλωδιακού σταθμού προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station – CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης. Ο νέος καλωδιακός σταθμός θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη και την Ασία.

Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε εν αναμονή ανακοινώσεων για την εξέλιξη του έργου δημιουργίας του East Med Corridor, του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος που συνδέει τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχει με 25% η ΔΕΗ.

Και επενδύσεις σε δορυφορικές επικοινωνίες

Η ψηφιακή στρατηγική για την Κρήτη φαίνεται ότι πλαισιώνεται και από αέρος και ειδικότερα από …διαστήματος. Αφενός το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επενδύει στην εγκατάσταση επίγειου δορυφορικού σταθμού στην Ανατολική Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος μικροδορυφόρων.

Αφετέρου, το Υπουργείο δρομολογεί την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στην κορυφή του Ψηλορείτη με την κατασκευή οπτικών τερματικών σε τηλεσκόπιο για συνδεσιμότητα με δορυφορικά συστήματα Space-to-Earth. Ήδη στην κορυφή Σκίνακας, σε υψόμετρο 1.750 μ. και σε απόσταση 50 χλμ από το Ηράκλειο, υπάρχουν τρία τηλεσκόπια με διαμέτρους καθρέφτη 1,3 μέτρου, 60 εκατοστών και 30 εκατοστών, το καθένα, ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση νέου τηλεσκοπίου Richey-Chrétien 1 μέτρου.

powergame.gr

DUMBO 300×250
Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept