Κρήτη: Κλήθηκε η αστυνομία για σκηνή που ενόχλησε σε Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου – Αποσύρθηκε το βίντεο των μαθητών!

Ένα πρωτοφανές σκηνικό εξελίχθηκε το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη της Ιεράπετρας κατά τη διάρκεια παράστασης από το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου Ιεράπετρας.

Οι μαθητές παρουσίαζαν το έργο «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Peter Stein to 1983. Πιο πρόσφατα, το 2021, το έργο παρουσιάστηκε από την Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη και μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά, πάνω στο οποίο βασίστηκε η παράσταση του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.

Πρόκειται για ένα έργο που σχολιάζει την απάθεια και την επαναστατική διάθεση των μαθητών σε ένα λονδρέζικο σχολείο τη δεκαετία του 1970, φέρνοντας τις ιστορίες των εφήβων πρωταγωνιστών στο σήμερα. Η γλώσσα του κειμένου είναι αρκετά σκληρή σε διάφορα σημεία και για το λόγο αυτό στην Ιεράπετρα την παράσταση παρακολούθησαν μόνο μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, την οποία πέρα από τους μαθητές, παρακολουθούσαν μόνο οι καθηγητές τους και διάφοροι αιρετοί και υπεύθυνοι της διοργάνωσης, συμπεριλαμβανόταν μια σκηνή κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές υποδυόμενοι άλλους… μαθητές, είχαν ένα έντονο διάλογο εντός μιας σχολικής αίθουσας ο οποίος κατέληγε με μια μαθήτρια να τραβά και να πετά στο πάτωμα μια γιρλάντα με ελληνικές σημαίες.

Αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Λασίθι, ήταν ο λόγος κάποιος/α από τους παρεβρισκόμενους προέβη σε καταγγελία προς το ΑΤ Ιεράπετρας, με αποτέλεσμα τρεις αστυνομικοί να βρεθούν στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη για να διαπιστώσουν τι πραγματικά συνέβαινε.

Οι τρεις αστυνομικοί έφτασαν μέχρι την είσοδο της αίθουσας, έγιναν αντιληπτοί στο κοινό και μετά από διαπραγματεύσεις με τους υπεύθυνους αποχώρησαν έχοντας διαπιστώσει ότι η σημαίες ήταν μέρος του σκηνικού, καταγράφοντας τα στοιχεία της -έκπληκτης- υπεύθυνης εκπαιδευτικού της παράστασης.

Πέρα από την αίθουσα Μελίνα Μερκούρη η παράσταση των μαθητών αναμεταδιδόταν ζωντανά και στο κανάλι Υoutube της διοργάνωσης, από το οποίο λίγο αργότερα αφαιρέθηκε.

 

Μια μέρα αργότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής, για άγνωστο λόγο αποσύρθηκαν όλα τα βίντεο των παραστάσεων από το κανάλι της διοργάνωσης, όπως μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.youtube.com/@kpeierapetras6823/streams

Το βίντεο της παράστασης, πάντως, είναι διαθέσιμο στο Ράδιο Λασίθι και παρακάτω μπορείτε να δείτε την επίμαχη σκηνή που ενόχλησε.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, του Δήμου Ιεράπετρας, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards, του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας-Νεάπολης, του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας και των σχολικών κοινοτήτων.

Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η παράσταση των μαθητών του Ρεθύμνου όπως παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2024

Η περίληψη του έργου (Από τη σελίδα του Εθνικού Θεάτρου)

«Σε μια σχολική αίθουσα οι μαθητές περιμένουν κάποιον καθηγητή. Νέα παιδιά που καταστρέφουν οτιδήποτε γι’ αυτούς εκπροσωπεί το σύστημα που το θεωρούν εχθρό τους, όπως και το σχολείο. Αμφισβητούν τα πάντα και τους πάντες, επαναστάτες και αντιρρησίες, θύτες και θύματα την ίδια στιγμή. Περιμένουν αλλά το ωρολόγιο πρόγραμμα για το συγκεκριμένο τμήμα, γράφει μόνον «κενό». Τελικά απορρίπτουν αυτοί το σύστημα ή το σύστημα τους απορρίπτει;

Η αναμονή τους οδηγεί σε μια «επαναστατική» απόφαση: να γίνουν οι ίδιοι καθηγητές του εαυτού τους ακολουθώντας έναν ανορθόδοξο οδηγό σπουδών. Οι μαθητές-καθηγητές μοιράζονται τους φόβους, τις ζωές τους, τις σκέψεις τους και αναλαμβάνουν να μιλήσουν για ζητήματα που γνωρίζουν από ελάχιστα έως πολύ καλά: σεξ, κοινωνικοί αποκλεισμοί, οργή, αλλόκοτες συνταγές μαγειρικής, ιστορίες οικογενειακής γαλήνης, ξενοφοβικά κρεσέντο έως ακραίες ποιητικές στιγμές της καθημερινότητας.

Ο εχθρός της τάξης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο ενώ o Πέτερ Στάιν σκηνοθέτησε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου στο Ανατολικό Βερολίνο το 1983. Η ταινία του 2013 σε σκηνοθεσία Rok Bicek τιμήθηκε με το βραβείο Fedeora Award στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η Γεωργία Μαυραγάνη χρησιμοποιεί το έργο του Νάιτζελ Ουίλιαμς, που αφηγείται τις ιστορίες έξι μαθητών σε ένα σχολείο του Νότιου Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ως δραματουργικό καμβά πάνω στον οποίο ζωντανεύουν οι ιστορίες των εφήβων στο 2021 σε μια μητρόπολη, κάπου στον ανεπτυγμένο κόσμο ή σε μια μικρή πόλη κάπου πιο νότια στο ημισφαίριο.»

DUMBO 300×250
Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept