Έχουμε ασθενοφόρα, δεν έχουμε διασώστες: Οι «μαύρες τρύπες» του ΕΚΑΒ

Ελλείψεις πολλών εκατοντάδων διασωστών, ανυπολόγιστος αριθμός περιοχών με μόλις ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια, διακομιδές που αναλαμβάνονται από ένστολους ή γίνονται ακόμη και σε καρότσες φορτηγών, δύσκολες συνθήκες εργασίας και πενιχροί μισθοί. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στο iEidiseis.gr, ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ και ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι ελλείψεις και οι παθογένειες στο ΕΚΑΒ, παραμένουν τεράστιες.

«Στέλνουμε διασώστες από την ηπειρωτική χώρα»

Βάσει όσων σχολίασε στο iEidiseis.gr ο Γιώργος Μαθιόπουλος, «η έλλειψη των διασωστών είναι πολύ έντονη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στις νησιωτικές περιοχές. Προκειμένου να ενισχυθούν τα νησιά, ειδικά τους θερινούς μήνες -σε κάποιες περιπτώσεις και τον χειμώνα-, στέλνονται διασώστες από την ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες».

Άλλωστε, «ο πληθυσμός στα νησιά, πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι και δεν επαρκούν τα ασθενοφόρα. Σε πολλά νησιά όμως, ακόμη και τον χειμώνα, με δυσκολία βγαίνει ένα ασθενοφόρο στον δρόμο 24 ώρες το 24ωρο».

«1.000 άτομα οι πανελλαδικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ»

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σχολίασε στο iEidiseis ότι «στο ΕΚΑΒ, οι ελλείψεις προσωπικού ανέρχονται σε περίπου 1.000 άτομα, ενώ αντίστοιχος είναι ο αριθμός που υπολείπεται και στα κέντρα υγείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε πολλά νησιά και αγροτικές περιοχές, όπου δεν έχουμε σταθμούς ΕΚΑΒ, οι διακομιδές αναλαμβάνονται από τα κέντρα υγείας. Εκεί, έχουμε πρόβλημα, καθώς υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες».

Μάλιστα, «από το καλοκαίρι του 2023, έχει εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), βάσει της οποίας, σε περιοχές που δεν υπάρχουν διασώστες, τις διακομιδές αναλαμβάνουν ένστολοι και πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό, κάτι που είναι προφανώς επικίνδυνο. Θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα αυτή η εγκύκλιος».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «σε πολλά μέρη έχουμε μόνο ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια. Όταν αυτό είναι απασχολημένο, οι διακομιδές γίνονται ακόμη και σε καρότσες φορτηγών».

«Θέλουμε τουλάχιστον επιπλέον 200 άτομα στα νησιά»

Αναφορικά με τον αριθμό των διασωστών που υπολείπεται στην Αττική, ο κ. Μαθιόπουλος σχολίασε ότι «στην Αθήνα βγαίνουν το πρωί και το απόγευμα περίπου 55-65 ασθενοφόρα και τα μισά το βράδυ. Βάσει των διεθνών στάνταρ, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 90-100 ασθενοφόρα. Επομένως, μόνο στην Αττική θέλουμε επιπλέον 500 διασώστες».

Αντίστοιχα, «στα νησιά, για να κυκλοφορεί ασθενοφόρο όλη την ημέρα, απαιτούνται 11 διασώστες. Άρα, και στα νησιά, θέλουμε περισσότερα από 200 επιπλέον άτομα για να καλύψουμε τις τωρινές ανάγκες».

Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των νησιών. Σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, «στην ορεινή Αρκαδία για παράδειγμα, υπάρχει ένα κέντρο υγείας που καλύπτει κάποιες βάρδιες, όμως αν υπάρξει κάποιο έκτακτο περιστατικό, θα πρέπει να μεταβεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Τρίπολη. Θα πρέπει να σχηματιστεί ένας ενιαίος κεντρικός φορέας προνοσοκομειακής φροντίδας με περισσότερους διασώστες και καλύτερο συντονισμό, ώστε να μην χρειάζεται ένα ασθενοφόρο να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσει στον πάσχοντα».

«Περισσότερα από 600 ασθενοφόρα»

Σχετικά με τον στόλο των ασθενοφόρων, ο κ. Μαθιόπουλος ανέφερε ότι «πανελλαδικά, υπάρχουν περισσότερα από 600 ασθενοφόρα, μαζί με αυτά των κέντρων υγείας. Η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα, μημονιακά χρόνια, όμως θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός για το που θα τοποθετηθούν. Είχαμε κάποιες δωρεές, ενώ στην Αττική, παραλάβαμε στο τέλος του 2024 από την Περιφέρεια -μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ-, 52 ασθενοφόρα. Είχαμε οξύτατο πρόβλημα, επειδή τα περισσότερα ασθενοφόρα επιχειρούσαν από το 2004, είχαν διανύσει περισσότερο από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και πολλά από αυτά ήταν παροπλισμένα».

Πρόκειται πάντως για κάτι που εξακολουθεί σε μικρότερο βαθμό να συμβαίνει, επειδή «πάντα υπάρχουν καθηλωμένα ασθενοφόρα, ακόμη και νέου τύπου, κυρίως επειδή καθυστερεί η επισκευή τους -ακόμη και δύο μήνες-, από τις αντιπροσωπείες που τα προμηθευτήκαμε».

«Στον αέρα» 800 προσλήψεις

Σε ό,τι αφορά προσλήψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ, ο κ. Μαθιόπουλος επεσήμανε ότι «το μόνο που έχει γίνει, είναι η ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό. Το υπουργείο Υγείας ανοίγει πλατφόρμα, ώστε να καταθέσουν χαρτιά οι απόφοιτοι σχολών ΕΚΑΒ, προκειμένου να επανδρώσουν ασθενοφόρα ή κέντρα υγείας».

Επειδή όμως, «έχουν υπάρξει αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, ο αριθμός των διασωστών παραμένει περίπου ο ίδιος πανελλαδικά, εδώ και αρκετά χρόνια».

Άλλωστε, «για τις προκηρύξεις που αφορούν 250 μόνιμους διασώστες, οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση μέσω ΑΣΕΠ, δεν έχουν βγει ακόμη τα αποτελέσματα από πέρυσι τέτοια εποχή. Επίσης, υπάρχει ακόμη ένας διαγωνισμός 538 ατόμων στο ΕΚΑΒ, η οποία επίσης δεν έχει βγει στον αέρα. Θα πρέπει να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης, έστω αυτές μέσω ΑΣΕΠ για να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ».

Πάντως, «αυτές οι περίπου 800 προσλήψεις, πρακτικά θα καλυφθούν με τους διασώστες που είναι τώρα επικουρικοί, καθώς στην πανδημία προσλήφθηκαν στο ΕΚΑΒ περισσότεροι από 600 επικουρικοί διασώστες. Αυτοί είναι που έχουν αυξημένη μοριοδότηση στους διαγωνισμούς. Επομένως, δεν θα έχουμε όφελος ως προς την ενίσχυση των μόνιμων προσλήψεων».

«Πώς να εργαστείς σε νησί με μισθό 850 ευρώ;»

Τεράστιο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο υπάρχει και με τον μισθό των διασωστών: «είναι αναγκαία η οικονομική τους ενίσχυση. Δεν μπορεί ένας διασώστης που παίρνει 850 ευρώ, να εργαστεί σε ένα νησί. Δεν μπορεί να βρει ούτε σπίτι. Πολλοί αιτούντες, στις προκηρύξεις, δεν βάζουν τις νησιωτικές περιοχές, επειδή δεν φτάνουν τα χρήματα για να επιβιώσουν εκεί».

Σχετικά με την αδυναμία προσλήψεων διασωστών, ο κ. Γιαννάκος αναρωτήθηκε δεικτικά: «ποιος θα πάει να δουλέψει στα νησιά με αυτόν τον μισθό κι αυτό το κόστος ζωής; Ένας άνθρωπος που έχει τελειώσει τη σχολή στα Γιάννενα, πώς θα έρθει να ζήσει στην Αθήνα με 800 ευρώ;».

Είναι επίσης ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, «έχει ανοίξει η πλατφόρμα για περίπου 100 άτομα, επικουρικούς διασώστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως περίπου οι 75 δεν έχουν κάνει τα χαρτιά τους».

«Οφείλονται περισσότερα από 70.000 ρεπό»

Κι όλα αυτά ενώ, «ο ρόλος του διασώστη στο πεδίο, είναι πολύ δύσκολος. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο και ανθυγιεινό επάγγελμα. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη, που συστάθηκε από το υπουργείο Εργασίας, ο διασώστης συγκαταλέγεται στα πιο επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το ίδιο το κράτος έχει κατατάξει αυτόν τον βαθμό επικινδυνότητας, επομένως θα πρέπει να δώσει κίνητρα, ώστε να υπάρξει προσέλκυση διασωστών».

Άλλωστε, οι διασώστες στον ιδιωτικό τομέα, «έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά. Στο δημόσιο, αυτό είναι κάτι που ακούμε εδώ και χρόνια, αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται. Δεν μπορεί να λαμβάνει πολύ περισσότερα χρήματα κάποιος που δουλεύει σε ιδιωτικό ασθενοφόρο. Η δουλειά του δεν είναι τόσο δύσκολη, όσο στο ΕΚΑΒ, καθώς δεν υπάρχουν και επείγοντα περιστατικά».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, «η υπηρεσία στην Αθήνα οφείλει περισσότερα από 70.000 ρεπό στους διασώστες». Αυτό συμβαίνει επειδή οι διασώστες «ενισχύουν όλα τα περιστατικά, όπως φωτιές πλημμύρες ή τώρα πρόσφατα τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό».

Σε ιδιώτες οι δευτερογενείς διακομιδές

Σε ό,τι αφορά τις δευτερογενείς διακομιδές, ο κ. Μαθιόπουλος ανέφερε ότι «δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι εξ αυτών έχουν δοθεί σε ιδιώτες. Έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα σε ιδιώτες. Υπάρχει επίσης ζήτημα με το ποιοι εργάζονται εκεί κι αν πραγματοποιείται σωστά η διαδικασία της διακομιδής. Συνάδελφοι μας μεταφέρουν ότι, πολλές φορές, αυτά τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, παραλαμβάνουν ασθενείς από νοσοκομεία, τους διακομίζουν σπίτι τους και ζητάνε χρήματα. Αυτό είναι παράνομο και θα πρέπει να ελεγχθεί».

Αναφορικά με τις δευτερογενείς διακομιδές, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σχολίασε ότι «θα πρέπει να συσταθεί υπηρεσία με πληρώματα ασθενοφόρων που θα αναλάβουν τις δευτερογενείς διακομιδές. Αυτή τη στιγμή, τα νοσοκομεία χάνουν πολλά χρήματα. Επίσης, οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τις δευτερογενείς διακομιδές, λειτουργούν παράνομα, επειδή ασθενοφόρα επιτρέπεται να έχουν μόνο κλινικές και ασφαλιστικές εταιρείες, για δική τους χρήση».

DUMBO 300×250
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept