Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο: Κατ’ οίκον περιορισμός για τους έξι κατηγορούμενους μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα

Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο, έπειτα από πολύωρες απολογίες και διαφωνία μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα σχετικά με την προφυλάκισή τους.
Η τελική απόφαση για την ποινική τους μεταχείριση αναμένεται να ληφθεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το προσεχές διάστημα.
Για την αποτροπή ενδεχόμενης διαφυγής, οι κατηγορούμενοι υποχρεώθηκαν να παραδώσουν ταυτότητες και διαβατήρια, ενώ οδηγήθηκαν στα σπίτια τους όπου θα παραμείνουν υπό περιορισμό.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν
Η δικογραφία περιλαμβάνει βαρύτατες κατηγορίες όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων, κατοχή όπλων και ναρκωτικών ουσιών.
Οι έξι άνδρες, ανάμεσα τους και ο αιρετός της αυτοδιοίκησης, όπως είχε αποκαλύψει το iraklionews.gr, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ειδικής μυστικής επιχείρησης της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης και της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών.
Η αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος
Η υπόθεση ήρθε στο φως μέσα από επιχείρηση όπου μυστικός αστυνομικός προσποιήθηκε τον ενδιαφερόμενο αγοραστή αρχαιοτήτων. Το ραντεβού δόθηκε σε περιοχή του Ηρακλείου, με την παρουσίαση αντικειμένων να οδηγεί τελικά σε κατοικία στους Ατσιπάδες.
Εκεί, συγκεντρώθηκαν και τα έξι εμπλεκόμενα άτομα, επιδεικνύοντας συνολικά 46 αρχαιότητες, ζητώντας ποσό 900.000 ευρώ για την αγοραπωλησία. Παράλληλα, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» πρότεινε την πώληση χρυσού στεφανιού έναντι επιπλέον 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Ο ρόλος του διευθυντή δημόσιας υπηρεσίας
Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας 58χρονος διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας από το Ηράκλειο, που φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του κυκλώματος. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ακόμη ένας 54χρονος από τη Χαλκίδα και τέσσερις Κρητικοί ηλικίας 48, 50, 56 και 40 ετών.
Η εκτίμηση για την αξία των αρχαιοτήτων
Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, από τα 46 αντικείμενα, τα 31 εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις, 6 δεν θεωρούνται αρχαία, ενώ για 10 απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.
Αντίθετα, δύο τεχνικοί σύμβουλοι που κατέθεσαν υπέρ των κατηγορουμένων υποστήριξαν πως αρκετά από τα ευρήματα είναι πλαστά και η συνολική αξία των γνησίων δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης δήλωσε πως η πραγματική αξία των ευρημάτων σε διεθνείς δημοπρασίες θα έφτανε τα πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Η συνέχεια της υπόθεσης
Το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει σύντομα αν θα διαταχθεί η προσωρινή κράτηση κάποιων εκ των εμπλεκομένων ή αν θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τη δίκη.