«Πράσινο φως» για νέο μεγάλο έργο ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη!

“Πράσινο φως” δόθηκε για νέο μεγάλο έργο ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα, έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων έλαβε το έργο «Γραμμή Μεταφοράς (ΓΜ) Υψηλής Τάσης 150 kV Χανιά -Δαμάστα συνολικού μήκους 101,3 km δια μέσου και εντός των ορίων των Δήμων Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύμνης, Αμαρίου, Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου».
Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ.
Περιγραφή του έργου
Το έργο σύνδεσης του προβλεπόμενου Υ/Σ Δαμάστας με τον υφιστάμενο Υ/Σ Χανίων περιλαμβάνει κατασκευή νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 150 kV διπλού κυκλώματος βαρέως τύπου Β, μήκους 96,8 km. Η νέα εναέρια γραμμή αποτελείται από 267 νέους πυλώνες Σειράς 4 και από 2 τερματικούς χώρους (πυλώνες ζεύξης εναέριου-υπόγειου καλωδίου τύπου ΤΖ4), ο ένας εκ των οποίων χωροθετείται εντός του Υ/Σ Δαμάστας. Επίσης το έργο περιλαμβάνει 2 τριφασικά κυκλώματα υπόγειων μονοπολικών καλωδίων 150kV, για ικανότητα μεταφοράς ισχύος 200MVA ανά κύκλωμα από τον Υ/Σ Χανίων έως τον πυλώνα Κ1/1 τύπου ΤΖ4, μήκους 4,5 km περίπου, και από τον πυλώνα Κ89/269 τύπου ΤΖ4 εντός του Υ/Σ Δαμάστας έως το ακροκιβώτιο.
Το έργο χωροθετείται στο Βόρειο τμήμα της νήσου Κρήτης. Το μελετώμενο τμήμα διέρχεται από τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.
Η Γραμμή Μεταφοράς διέρχεται από τις Τοπικές κοινότητες Σούδας, Τσικαλαριών, Μαλάξας, Κοντοπούλων, Κάμπων, Νεροκούρου, Φρε, Τζιτζιφέ, Πεμονίων, Μελιδονίου, Εμπροσνέρου, Βαφέ, Αλικάμπου, Φυλακής, Κουρνά, Καστέλλου, Γεωργιουπόλεως, Ραμνής, Αποκορρώνου, Καρών, Ρουσσοσπιτίου, Χρομοναστηρίου, Σελλίου, Πρασιών, Όρους, Καστέλλου, Καρές, Αρμένων, Ρουστίκων, Κάτω Βαλσαμονέρου, Καλονύκτου, Ζουριδίου, Γωνιάς, Άνω Βαλσαμονέρου, Αγ. Κωνσταντίνου, Επισκοπής, Αργυρουπόλεως, Χαρκίων, Ελευθέρνης, Αρχαίας Ελεύθερνας, Αμνάτου, Καλύβου, Χώνου, Αλοιδών, Αιμονά, Θεοδώρας, Κρυονερίου, Δοξάρου, Επισκοπής, Γαράζου, Απλαδιανών, Μυλοποτάμου, Αγ. Ιωάννου, Βένιου, Χουμερίου, Ορθέ, Μελισσουργακίου, Μαργαριτών, Καλανδαρές, Αγ. Μάμαντος, Βωλεώνων, Αποστόλων, Δαμάστας.
Το έργο χωροθετείται εντός των ορίων των Δημοτικών Ενοτήτων (ΔΕ) Ελ. Βενιζέλου, Κεραμίων, Σούδας (Δήμου Χανίων), στις ΔΕ Αρμένων, Γεωργιούπολης, Κρυονερίδας, Φρε (Δήμου Αποκορώνου), στις ΔΕ Αρκαδίου, Λαππαίων, Ν.Φωκά, Ρεθύμνης (Δήμου Ρεθύμνης), στην ΔΕ Σιβρίτου (Δήμου Αμαρίου), ΔΕ Γεροποτάμου, Κουλούκωνα (Δήμου Μυλοποτάμου) και ΔΕ Τυλισσού (Δήμου Μαλεβιζίου).
Όδευση και θέσεις εγκατάστασης πυλώνων του έργου
Η αρχή της εναέριας όδευσης κινείται ανατολικά του οικισμού Τσικαλαριάς και οδεύει νότια μέχρι θέση Αλιγύγου μετά στρέφεται ΝΑ διέρχεται απ’ το ύψωμα Χωραφάκια μέχρι το ποταμό Κοιλάρη και στην συνέχεια κινείται νότια απ’ τα υψώματα Κεφάλα, Ασφεντού. Στην συνέχεια στρέφεται ΝΑ και Α διέρχεται από τα υψώματα Μάσης Λακκούδα, Μεσσοκεφάλα μέχρι τον οικισμό Μαθές. Από το σημείο αυτό η όδευση κινείται βόρεια απ’ την λίμνη Κουρνά, και μετά ΝΑ μέχρι τον ποταμό Μουσελά. Στην συνέχεια οδεύει ανατολικά και διέρχεται από τα υψώματα Αγκαθοκεφάλα, Καλογράδες, Κεφάλι, Ακαροθές, Αγκάλη, μέχρι το ποταμό Σφακορύακο όπου διέρχεται για μικρό μήκος βόρεια και στην συνέχεια κινείται πάλι ανατολικά απ’ τα υψώματα Γκαργκάνη, Σωρός, Μουτσοκέλα, Ροδιανός, Καλάρας. Μετά το ύψωμα Καλάρας οδεύει βόρεια απ το Βρωμονερό και από τα υψώματα Αγ. Ιωάννης, Ομαλιανά Σάποτα, Κούλες, Αγ. Παρασκευή Μακρυγιάννης και νότια του οικισμού Αλοίδων. Μετά το οικισμό Αλοίδες στρέφεται βόρεια μέσω των υψωμάτων Αλλέτρια πρόποδες Μαυροκεφάλι και καταλήγει στον σταθμό Δαμάστας.
Σύμφωνα με την κατατεθείσα ΜΠΕ:
Κάθε πλατεία εγκατάστασης (πλάτωμα) διαμορφώνεται κατάλληλα για τις ανάγκες κατασκευής κάθε πυλώνα και έχει διάσταση περί τα 20x20m, μεταβαλλόμενη ανάλογα με το ανάγλυφο στη θέση έδρασης του πυλώνα. Η πλατεία εγκατάστασης χρησιμοποιείται μόνο κατά τη φάση κατασκευής της θεμελίωσης και της ανέγερσης των πυλώνων για την προσωρινή τοποθέτηση των υλικών και των εργαλείων κατασκευής, καθώς επίσης και για την ασφαλή λειτουργία των μηχανημάτων κατασκευής (μικρός γερανός για την ανέγερση των πυλώνων, μικρά φορτηγά κ.λπ.).
Κάθε τετράγωνο έδρασης πυλώνα οριοθετείται από το τετράπλευρο που σχηματίζεται επί του εδάφους από τα τέσσερα σκέλη (ποδαρικά) κάθε πυλώνα. Η επιφάνεια κατάληψης των τετραγώνων έδρασης θεωρείται μόνιμη καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας της ΓΜ 150kV, καθώς η ύπαρξη του πυλώνα επ’ αυτής δεν επιτρέπει οποιαδήποτε άλλη χρήση. Η μέγιστη επιφάνεια τετραγώνου έδρασης είναι 100m2 και ουσιαστικά είναι η τελική έκταση κατάληψης κάθε πυλώνα κατά τη φάση λειτουργίας του έργου.
Κάθε ζώνη πρόσβασης (πολύγωνο) ορίζει την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί επιφανειακός καθαρισμός της βλάστησης, για την πρόσβαση των κατασκευαστικών μηχανημάτων στις θέσεις έδρασης των πυλώνων της ΓΜ και μπορεί να εξυπηρετούν περισσότερους από έναν πυλώνα.
Σημειώνεται πως λόγω της εγγύτητας των θέσεων έδρασης των πυλώνων με υφιστάμενες αγροτικές και δασικές οδούς δεν απαιτείται η διάνοιξη ζωνών πρόσβασης σε όλους τους πύργους.
Η συνολικά καταλαμβανόμενη έκταση από τους πυλώνες των εναέριων ΓΜ με το πέρας της φάσης κατασκευής του υποέργου ανέρχεται σε περίπου 137 στρ.
Εγκαταστάσεις του έργου
Η Γραμμή Μεταφοράς (ΓΜ) θα αποτελείται από δικτυωτούς πύργους διπλού κυκλώματος βαρέως τύπου που θα φέρουν δύο τριφασικά κυκλώματα με εναέρια καλώδια για την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αγωγοί φάσεως θα είναι έξι, τύπου ACSR GROSBREAK 636.000CΜ, διαμέτρου 25,2 mm προδιαγραφής ΑΔΜΗΕ TR-2, και θα φέρει έναν αγωγό προστασίας ο οποίος θα είναι οπτική ίνα, διαμέτρου 9,5 mm. Τα κυκλώματα της Γ.Μ. θα είναι δύο τριφασικά με κατακόρυφη διάταξη των τριών φάσεων.
Η ΓΜ έχει ικανότητα μεταφοράς φυσικής ισχύος της τάξεως των 2*62 ΜW με θερμικό όριο τα 2*202 ΜVA υπό τάση 150 kV.
Οι πλατείες εγκατάστασης των πυλώνων καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 137 στρ. στην φάση κατασκευής. Η προσπέλαση στα πλατώματα θεμελίωσης των πυλώνων εξασφαλίζεται από το υφιστάμενο δίκτυο αγροτικών οδών και από διόδους προσωρινού χαρακτήρα, που μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής θα επιχωθούν και αποκατασταθούν φυτοτεχνικά.
Οι ζώνες πρόσβασης καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 378 στρ. (μήκος 69,5 km). Στη φάση λειτουργίας θα γίνονται περιοδικοί έλεγχοι οι οποίοι συνίστανται στο πλύσιμο των μονωτήρων με εναέρια ή με επίγεια μέσα και έλεγχος για την τήρηση των διακένων ασφαλείας μεταξύ της γραμμής και της φυτοκάλυψης κατά μήκος της ζώνης δουλείας τύπου Ι.