Κρήτη: Γιατί ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ έγινε τόσο αισθητός – Τι εξηγεί ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς

Τις επιστημονικές παραμέτρους πίσω από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κρήτη το πρωί της Πέμπτης, εξηγεί ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, μέσα από επίσημη ανάρτησή του.

Όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση δεν προήλθε από επιφανειακό ρήγμα, αλλά ανήκει στην κατηγορία των ενδιάμεσου βάθους σεισμών, που προκαλούνται μέσα στην υποβυθιζόμενη Αφρικανική πλάκα, καθώς αυτή βυθίζεται κάτω από την Κρήτη, στο πλαίσιο της τεκτονικής σύγκρουσης με την Ευρασιατική πλάκα.

«Ο πρωινός σεισμός μοιάζει με αυτόν που σημειώθηκε πρόσφατα στη θαλάσσια περιοχή της Σητείας. Είναι αποτέλεσμα της έντονης πίεσης που ασκείται στην Αφρικανική πλάκα, η οποία καθώς καμπυλώνεται και “γλιστρά”, προκαλεί ρήγματα σε βαθύτερα στρώματα του φλοιού», σημειώνει ο γεωλόγος.

Σύμφωνα με τον Δρ. Φασουλά, αυτού του είδους οι σεισμοί:

  • Γίνονται αισθητοί σε πολύ μεγάλη ακτίνα, ακόμη και στη βόρεια Αφρική

  • Δεν συνοδεύονται από ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα

  • Δεν προκαλούν επιφανειακές ρηγματώσεις, καθώς η ενέργεια εκτονώνεται σε μεγαλύτερο βάθος

Αυτός είναι και ο λόγος, τονίζει, που χαρακτηρίζονται συχνά ως «μοναχικοί σεισμοί», χωρίς άμεσες συνέπειες στον ανώτερο γήινο φλοιό, αλλά με ευρεία αίσθηση στον πληθυσμό.

«Αυτούς τους σεισμούς δεν μπορούμε να τους προβλέψουμε ή να τους αποφύγουμε – οφείλουμε όμως να προσαρμόσουμε τις υποδομές και τα κτίρια μας ώστε να αντέχουν. Είναι μέρος της γεωδυναμικής πραγματικότητας του τόπου μας», καταλήγει.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Δρ. Φασουλά είναι διαθέσιμη και μέσω Facebook, με επισυναπτόμενο διάγραμμα και γεωλογική ερμηνεία του φαινομένου.

DUMBO 300×250
Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept