Νέο μοντέλο για το νερό: Τρεις «γίγαντες» αντικαθιστούν 730 φορείς – Προς ενοποίηση τιμολογίων και δομών

Η κυβέρνηση προχωρά σε ριζική αναδιοργάνωση του τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, ενόψει των αυξανόμενων προκλήσεων που σχετίζονται με την υδατική επάρκεια, τη λειψυδρία και την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων. Το νέο σχέδιο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τη διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής Υδάτων με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες.

Νέο μοντέλο διακυβέρνησης και λειτουργίας

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών κεντρικών πυλώνων διαχείρισης:

  • ΕΥΔΑΠ για την Αττική,

  • ΕΥΑΘ για τη Θεσσαλονίκη,

  • και μια τρίτη, νέα ανώνυμη εταιρεία που θα καλύπτει τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί ως ενιαίος φορέας-ομπρέλα, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό και την εποπτεία των περίπου 730 υφιστάμενων μικρών και τοπικών διαχειριστών υδάτων (όπως ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών, τη βελτίωση των υπηρεσιών και τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Το μοντέλο της θα βασίζεται σε πρότυπα λειτουργίας παρόμοια με της ΔΕΗ.

Χρηματοδότηση και αναβάθμιση υποδομών

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών, τον εκσυγχρονισμό δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού.

Προβλέπεται αύξηση των τιμολογίων

Ένα από τα πλέον συζητημένα σημεία του σχεδίου είναι η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής. Στο τραπέζι βρίσκεται η σταδιακή αύξηση της τιμής του νερού, ώστε να αντανακλάται το πραγματικό κόστος παροχής και συντήρησης των υπηρεσιών, αλλά και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος. Η τιμολόγηση θα προσαρμοστεί με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών σε καθαρό νερό.

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο λειψυδρίας

Η ανάγκη για τη μεταρρύθμιση επιβάλλεται και από την υφιστάμενη κατάσταση. Η χώρα μας κατατάσσεται 19η παγκοσμίως σε κίνδυνο λειψυδρίας, ενώ το υδατικό ισοζύγιο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Περίπου το 80% των υδάτινων αποθεμάτων καταναλώνονται στη γεωργία, ενώ η τουριστική ανάπτυξη επιβαρύνει περαιτέρω τα αποθέματα, ειδικά στις νησιωτικές και άνυδρες περιοχές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί κατά πάνω από 50% σε σχέση με το 2022, ενώ η στάθμη στα μεγάλα φράγματα της χώρας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

DUMBO 300×250
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept