Ευρωπαϊκή διάκριση για την Κρήτη: Το ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» προστατεύεται ως ΠΓΕ – Στην κορυφή των ευρωπαϊκών γεύσεων!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση δύο νέων προϊόντων που εντάσσονται στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ): το ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» από την Ελλάδα και το τυρί «Queso de Burgos» από την Ισπανία.
Το προϊόν «Κρήτη/Kriti» αφορά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται αποκλειστικά από ελιές καλλιεργημένες σε ολόκληρη την Κρήτη. Ξεχωρίζει για τη χαμηλή οξύτητα, το λαμπερό πράσινο χρώμα και το πλούσιο φρουτώδες άρωμα, στοιχεία που το καθιστούν ιδιαίτερα αρωματικό και σταθερό. Το χαρακτηριστικό γευστικό του προφίλ συνδέεται άμεσα με τα ασβεστολιθικά εδάφη, την έντονη ηλιοφάνεια και το μεσογειακό κλίμα του νησιού, ενώ η ποιότητά του στηρίζεται στις παραδοσιακές καλλιεργητικές και ελαιοπαραγωγικές πρακτικές που διατηρούνται διαχρονικά.
Αντίστοιχα, το «Queso de Burgos» είναι ένα νωπό τυρί από αγελαδινό και πρόβειο γάλα, που παράγεται στην ισπανική επαρχία Μπούργκος, με ιδιαίτερη σημασία στη γαστρονομική παράδοση της περιοχής.
Με τις δύο νέες προσθήκες, ο αριθμός των καταχωρημένων προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία στην ΕΕ ξεπερνά τις 3.675 ενδείξεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες στη βάση δεδομένων eAmbrosia.
New Geographical Indications registered:
Κρήτη / Kriti PGI
Queso de Burgos PGIDiscover morehttps://t.co/EY4ZnLhjRp#EUQuality pic.twitter.com/vChZsZZ5ay
— EU Agriculture (@EUAgri) September 11, 2025