Διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στη Μ. Ανατολή – Στα ύψη η απόδοση των ομολόγων

Έντονες μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (17/10) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ αύριο Τετάρτη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ά-ντονι Μπλίνκεν, ενώ 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες προετοιμάζονται για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, στο πλαίσιο της κοινής συνό-δου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα Γκεοργκίεβα, αναφερόμενη στις εξελίλεις στη Γάζα, δήλωσε επί λέξει ότι “αυτό είναι ένα νέο σύννεφο που σκοτεινιάζει τον ορίζοντα της παγκόσμια οικονομίας και, φυσικά, δεν χρειαζόταν”.

Παράλληλα, ξεκίνησε σήμερα η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου από κολοσσούς της Wall Street. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε πτώση 36% στα κέρδη τρίτου τριμήνου σε ετήσια βάση, Συγκεκριμένα εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,88 δισ. δολάρια έναντι 3 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στο 1,92 δισ. δολάρια.

Τα αποτελέσματα της Goldman Sachs δέχτηκαν πλήγμα από την πώληση της πλατφόρμα παροχής δανείων για ανακαινίσεις σπιτιών Greensky σε private equity και από την πώληση σχεδόν όλου του χαρτοφυλακίου δανείων Marcus.

Αντίθετα, τα υψηλά επιτόκια έδωσαν ώθηση στα οικονομικά αποτελέσματα της BofA. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ σημείωσε καθαρά κέρδη 7,27 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2023 έναντι 6,58 δισεκατομμύρια δολάρια το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,71%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,67%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,58%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,84%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει άνοδο σε ποσοστό 0,23%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 53 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1169,36 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες κατά 0,37%.

Ομόλογα

Ισχυρές ανοδικές κινήσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων κινούνται σε υψηλά επίπεδα δεκαετίας καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα μέχρι να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 9 μονάδες βάσης, στο 2,87%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 14 bps στο 4,89%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 10 μονάδες, στο 3,99% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,34%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημειώνει άλμα 14 μονάδων βάσης στο 4,85%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει άνοδο κατά 0,30%, στα 86,92 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με κέρδη 0,37%, βρίσκεται στα $89,98.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετα-νικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0556 δολ./ευρώ

 

πηγή: ΕΡΤ

Οικονομία - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept