Πλησιάζει η εισβολή στη Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί – «Φύγετε αλλιώς θα θεωρηθείτε τρομοκράτες ή συνεργοί»
Η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη στην εμπόλεμη ζώνη μεταδίδει όλες τις νέες πληροφορίες για την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Το κυρίαρχο ερώτημα παραμένει πότε θα διεξαχθεί αυτή η επιχείρηση και γιατί καθυστερεί.
Στη χθεσινή του ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «αυξάνουμε τα χτυπήματα για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο για τα στρατεύματά μας ενόψει της επόμενης φάσης». Όπως περιγράφει η Ευτυχία Πενταράκη, από χτες (Σάββατο 21/10) οι βομβαρδισμοί από τα μαχητικά είναι ασταμάτητοι, μέρα και νύχτα. Οι Ισραηλινοί αναφέρουν ότι στοχεύουν σε όλες τις περιοχές όπου επιχειρεί η Χαμάς στη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και με το πυροβολικό και ότι επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων.
Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η Χαμάς εκτοξεύει σκόπιμα ρουκέτες από πολιτικά κτίρια και τοποθεσίες για να προκαλέσει την ισραηλινή αντίδραση. Πληροφορίες αναφέρουν οι ισραηλινοί επιδιώκουν να διακόψουν τις επικοινωνίες, να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σήραγγες, στις στοές, εκεί όπου βρίσκονται τα πυρομαχικά, εκεί όπου κινείται η Χαμάς, εκεί που είναι τα στρατηγεία της. Σκοπός αυτών των βομβαρδισμών είναι να ισοπεδώσουν τα κτίρια που οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι ορμητήρια της Χαμάς.
Όσον αφορά στο μέτωπο στη Δυτική Όχθη, η δημοσιογράφος ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ανακοινώσει ότι και στη Δυτική Όχθη τα σπίτια που φιλοξενούν ή που ανήκουν σε τρομοκράτες της Χαμάς θα κατεδαφίζονται, θα δέχονται βομβαρδισμούς και όλοι όσοι βρίσκονται μέσα θεωρούνται εχθροί. Έχουν κάνει κάτι τέτοιες επιχειρήσεις, εντοπίζουν κάποια στελέχη και κάνουν στοχευμένες επιχειρήσεις. Αλλά τόσο η Δυτική Όχθη όσο και ο Βορράς δεν είναι το κύριο μέλημά τους, καθώς επανέλαβαν χθες ότι κύρια αποστολή τους είναι η Γάζα.
Ως προς τον αριθμό των ομήρων, ο αριθμός τους έχει ανέβει στους 210, τουλάχιστον. Ωστόσο, το Κατάρ, που είναι πολύ σοβαρός παίκτης και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ο μόνος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ (21/10) ότι «όχι σήμερα, όχι αύριο, ίσως όχι μεθαύριο, αλλά πάρα πολύ σύντομα, οι άμαχοι όμηροι θα ελευθερωθούν».
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ ανέφερε ακόμα ότι το Ισραήλ έστειλε μηνύματα στα κινητά των ανθρώπων που εξακολουθούν να ζουν στη βόρεια Γάζα, λέγοντάς τους ότι πως «κάθε άτομο που έχει επιστρέψει ή βρίσκεται ακόμη στην πόλη της Γάζας για το Ισραήλ θεωρείται είτε τρομοκράτης είτε συνεργός των τρομοκρατών και όποιος παραμείνει στην πόλη της Γάζας θα υποστεί τις συνέπειες». Το Ισραήλ προετοιμάζει για τους ανθρώπους που ενδεχομένως σκοτωθούν σε αυτούς τους πολύ σφοδρούς βομβαρδισμούς ή όταν θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση για τα θύματα και λέει «φύγετε».
Το Ισραήλ εκκενώνει 14 περιοχές κοντά στα σύνορα με το Λίβανο – Κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι «σέρνει τον Λίβανο στον πόλεμο»
Οι αρχές του Ισραήλ πρόσθεσαν 14 κοινότητες στο σχέδιο εκκένωσης του βόρειου τμήματος της χώρας, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας και του στρατού.
Οι κοινότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, που έχει την έγκριση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο.
«Η Χεζμπολάχ επιτίθεται και σέρνει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά από τον οποίο κινδυνεύει να χάσει πολλά», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόρνικους σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Η ένταση στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου οξύνθηκε περαιτέρω χθες Σάββατο μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν έξι μαχητές της Χεζμπολάχ.
Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έκανε λόγο από την πλευρά του για τον θάνατο ενός μέλους του.
Από την ισραηλινή πλευρά, ο στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Εξάλλου δύο Ταϊλανδοί εργάτες γης επίσης τραυματίστηκαν.
«Το κράτος του Λιβάνου είναι πραγματικά έτοιμο να διακινδυνεύσει ό,τι έχει απομείνει από τη λιβανέζικη ευημερία και κυριαρχία προς όφελος τρομοκρατών της Γάζας, του Ισλαμικού Κράτους της Γάζας;», διερωτήθηκε ο Κόνρικους.
«Είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να θέσουν οι λιβανέζικες αρχές και στο οποίο πρέπει να απαντήσουν», πρόσθεσε.
πηγή: ΕΡΤ