Με επιτυχία η “Η καινοτομία στον Αγροτικό τομέα” παρουσία του Λευτέρη Αυγενάκη

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου η πρώτη εκδήλωση της Ομάδας Εργασίας Αγροτικής Εξέλιξης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ICC Hellas ICC Women Hellas), στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η εκδήλωση με θέμα, «Η Καινοτομία στον Αγροτικό Τομέα», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου.

Στην κατάμεστη αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Κρήτης, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε το μέλος της Ομάδας Εργασίας Αγροτικής Εξέλιξης του ICC Hellas, κ. Εύα Σημαιάκη και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, κάνοντας αναφορά στην Ελληνίδα αγρότισσα, επισήμανε ότι με την προσφορά της ως μάνα, σύζυγος, εργάτρια – παραγωγός και επιχειρηματίας στον πρωτογενή τομέα, συμβάλλει καθοριστικά στη ζωντάνια της ελληνικής περιφέρειας αλλά και στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων.
Όπως τόνισε «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας την προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσας, στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, θα προβλέπεται διάταξη για απονομή – για πρώτη φορά – επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, με στόχο φυσικά την προστασία της μητρότητας και της Ελληνίδας αγρότισσας που τόσα έχει προσφέρει στη χώρα».
Αναφερόμενος στο Μέτρο 16 του ΠΑΑ, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ως στόχο τη μεταφορά της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο, υπενθύμισε ότι δικαιούχοι είναι σχήματα συνεργασίας φορέων (τουλάχιστον ένας δραστηριοποιείται στους τομείς της γεωργίας ή/και της κτηνοτροφίας) σε τοπικό ή διατοπικό επίπεδο, για την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Ακολούθως, ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αφού με τη σειρά του συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, εξήρε την προσωπικότητα της Ελληνίδας Αγρότισσας και μίλησε για τις ευκαιρίες που έχει το νησί της Κρήτης προκειμένου να πρωτοπορήσει και στον αγροτικό τομέα.

Για την αποδεδειγμένη ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής υπαίθρου και για τα όσα αυτή προσφέρει στο σύνολο της Ελληνικής οικονομίας, μίλησε κατά τον σύντομο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον Πρωτογενή τομέα κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, ενώ τέλος ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης αφού καλωσόρισε στην Κρήτη τα μέλη της Επιτροπής Αγροτικής Εξέλιξης, δήλωσε ότι το Επιμελητήριο της Κρήτης θα στέκεται πάντα αρωγός σε προσπάθειες που συντελούν στην ανάπτυξη του τόπου.

Στη συνέχεια, η επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Αγροτικής Εξέλιξης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Κατερίνα Τσούρτσουλα, παρουσίασε τους σκοπούς και τους στόχους της επιτροπής στο κοινό, ενώ παρουσίασε ονομαστικά και τα μέλη που την απαρτίζουν.

Ακολούθησαν οι ενδιαφέρουσες και άκρως εποικοδομητικές εισηγήσεις από τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Η κ. Μάχη Συμεωνίδου, συν-ιδρυτρια και Γενική Διευθύντρια της εταιρείας AgroApps και μέλος της Ομάδας Εργασίας Αγροτικής Εξέλιξης, μίλησε για τις «Νέες Τεχνολογίες και Ψηφιακή Γεωργία: Οδηγώντας σε έναν βιώσιμο αγροτικό τομέα».

Ακολούθησε η ομιλία της Δρ. Στέλλας Κλάδου με θέμα, «Επωνυμίες Τόπων και Αγροτουρισμός: Ευκαιρίες για Αειφόρο Ανάπτυξη» και τέλος ο Διευθυντής Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» ανέπτυξε το θέμα «Υποστηρίζοντας ενεργά τις γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου».

Ακολούθησε συζήτηση σε πάνελ με θέμα «Επιτυχημένες Ιστορίες Καινοτόμων Αγροτικών Επιχειρήσεων» που συντόνισε το μέλος της Επιτροπής Αγροτικής Εξέλιξης και ιδρύτρια και CEO της e-Fresh κ. Ζήνα Μαυροειδή.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Αργυρώ Μπιτσάκη, ΠΕ Γεωπόνος, Προϊστάμενη Γεωργικού – Τεχνικού τμήματος του Αγροτικού σωφρονιστικού καταστήματος Αγιάς, η κ. Ελισσάβετ Τιτάκη, Παραγωγή και τυποποίηση Ελαιολάδου Elli’s Farm, η κ. Μαρίνα Πιτροπάκη, Παραγωγός Αγγουριών, Μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρβης και η κ. Ηλιάνα Μαλίχιν Γεωπόνος και Οινολόγος, Οινοποιείο Iliana Malihin.

Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας, και της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς του αγροτικού τομέα.

Ο Τομέας Αγροτικής Εξέλιξης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ICC Hellas) επιθυμεί να εκφράσει θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συντέλεσαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Χορηγός διοργάνωσης ~ Διοργάνωση εταιρεία The Projekt

Χορηγοί εκδήλωσης
Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης
Επιμελητήριo Ηρακλείου Κρήτης
Creta Farm
Elvida Foods
Όμιλος Καραταράκη – Olive Green Hotel
Marin Hotel
KRIVEK Group of Companies
Οινοποιείο BOUTARI
Wines of Crete
Royal Rental Crete
Αφοί Σημαιάκη
Imagine Heritage
Κρητικός Φούρνος

Επιστημονικός συνεργάτης:
Κέντρο Αριστείας για την Διατροφή, τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό – The American College of Greece
Content Partner – ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Χορηγός επικοινωνίας AGRO. TEC Magazine

Στον Πρόεδρο του ICC Hellas, κ. Πέτρο Δούκα και την Πρόεδρο του ICC Women Hellas, κ. Άννα Καμαρίδη για την εμπιστοσύνη, καθώς και σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Αγροτικής Εξέλιξης που ταξίδεψαν στην Κρήτη για τις ανάγκες της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε την διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου γαι την ξενάγηση.

Αγροτικά - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept