Οικονομική στήριξη έως 42.500 ευρώ σε νέους αγρότες – Τα κριτήρια ένταξης και οι δικαιούχοι
Από 30.000 ευρώ έως και τις 42.500 ευρώ μπορεί να φτάσει το ποσό στήριξης σε δικαιούχους του προγράμματος «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η διάρκεια της διαβούλευσης ορίζεται έως την Τετάρτη 15/11/2023 και ως έτος αναφοράς της αίτησης ορίζεται το έτος 2024.
Στόχος της παρέμβασης είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση, ως αρχηγών, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Το βασικό ποσό στήριξης ανέρχεται στο ύψος των 30.000 ευρώ, επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:
2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.
10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.
Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.
Η προδημοσίευση περιλαμβάνει πληροφορίες για τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις βασικές δεσμεύσεις που θα προκύψουν από την ένταξη των ενδιαφερομένων σε αυτή.
Η παρέμβαση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και από το Ελληνικό Δημόσιο.
Όπως δήλωσε ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, «γίνεται ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση των νέων αγροτών, καθώς στόχος της κυβέρνησης παραμένει η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η είσοδος στην αγροτική παραγωγή έως το τέλος της τετραετίας, συνολικά 60.000 νέων αγροτών».