«Σαρώνει» η γρίπη στην Ευρώπη – Μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από τον κορονοϊό

Η εποχική γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον κορονοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), παρουσίασαν αύξηση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης τα ποσοστά των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, κορονοϊός, RSV), την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Τα ποσοστά των κρουσμάτων σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (SARI) που παρουσιάστηκαν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη ήταν σε επίπεδο συγκρίσιμο με την ίδια περίοδο πέρυσι και τώρα αυξάνονται σημαντικά σε μία από τις δύο χώρες που αναφέρουν κρούσματα.

Λόγω μειωμένων τεστ και αναφορών κατά την περίοδο των διακοπών, τα δεδομένα για τις εβδομάδες 51 και 52 πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, επισημαίνει, ωστόσο, το ECDC.

Η εποχική γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Από τις 13 χώρες που αναφέρουν δεδομένα, οι 10 ανέφεραν δραστηριότητα εποχικής γρίπης πάνω από το όριο θετικότητας 10% στην πρωτοβάθμια φροντίδα την εβδομάδα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενος αριθμός χωρών ανέφερε τη γεωγραφική εξάπλωση ως ευρέως διαδεδομένη, γεγονός που δείχνει ότι η δραστηριότητα της γρίπης εντείνεται. Η δραστηριότητα της γρίπης ξεκίνησε αργότερα το 2023-2024 σε σχέση με το 2022-2023.

Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, οι χώρες αναφέρουν μεικτές τάσεις (ανοδικές και πτωτικές) στη δραστηριότητα του ιού SARS-CoV-2 και τις νοσηλείες από COVID-19, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους, με σοβαρά αποτελέσματα κυρίως σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Για τον RSV, οι χώρες συνεχίζουν να αναφέρουν επίσης μεικτές τάσεις τόσο σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα όσο και σε σχέση με τους δείκτες σοβαρότητας. Ο υψηλότερος αντίκτυπος του RSV συνεχίζει να είναι στα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ECDC, με τους τρεις αυτούς ιούς του αναπνευστικού να κυκλοφορούν ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση των επιπτώσεων στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ.

Η συνδυασμένη επίδραση των συγκυκλοφορούντων οξέων παθογόνων του αναπνευστικού είναι πιθανό να ασκήσει σημαντική πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η περίοδος των γιορτών είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα τεστ και οι αναφορές. Συνεπώς, τα επιδημιολογικά δεδομένα που υποβλήθηκαν κατά τις εβδομάδες των γιορτών (51-52) πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.

iatropedia.gr

Κόσμος - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept