Κρήτη: Σε επιφυλακή οι δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων στα Ακούμια – Οι δυο κινήσεις «ματ» της πυροσβεστικής

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ο δήμος Αγίου Βασιλείου, η Περιφέρεια, οι εθελοντές και οι κάτοικοι στο νότιο Ρέθυμνο, καθώς οι δυνατοί άνεμοι συνεχίζουν να είναι ο πλέον ανασταλτικός παράγοντας για την αναζωπύρωση του μετώπου, που σχεδόν στο σύνολο του είναι σε ύφεση.

Ωστόσο, αυτήν την ώρα παραμένει ενεργό ένα μικρό μέτωπο στον Ασιδέρωτα, ψηλά στο βουνό, όπου επιχειρούν δύο ελικόπτερα και όπου βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις από χθες τη νύχτα.

Η επιχείρηση από αέρος είναι εγγύηση για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και εκφράζεται η ελπίδα πως όταν πέσει ο ήλιος, όλη η περιοχή δεν θα έχει πρόβλημα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το μέτωπο το βράδυ της Τρίτης είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο δύο ήταν οι κομβικές κινήσεις της Πυροσβεστικής που κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Η πρώτη αφορούσε την επιχείρηση τη νύχτα – οπότε και δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις «στήθηκαν» στο «τελείωμα» του μετώπου προς τα Σαχτούρια και εκεί σταμάτησαν τις φλόγες. Οι γνωρίζοντες τονίζουν πως εάν οι φλόγες είχαν «φύγει», τώρα θα μιλούσαμε για μία τεράστια καταστροφή που θα έφτανε ως την Αγία Γαλήνη.

Η δεύτερη εξίσου κομβική κίνηση είχε να κάνει με μία νέα υποδομή – εγκατάσταση που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου. Πρόκειται για μία πλωτή δεξαμενή, η οποία εγκαταστάθηκε πολύ κοντά στο μέτωπο της Τριόπετρας και ο ανεφοδιασμός της γινόταν από τις υδροφόρες. Έτσι, με το πρώτο φως του ήλιου, όταν έφτασαν τα ελικόπτερα, έπαιρναν το νερό από την δεξαμενή και δεν χανόταν χρόνος να φύγουν προς την θάλασσα για ανεφοδιασμό.

Η πλωτή αυτή δεξαμενή χωράει 30 κυβικά νερού και ο κουβάς κάθε ελικοπτέρου γεμίζει κάθε φορά με τρία κυβικά. Επομένως, από πολύ νωρίς δεν χάθηκε καθόλου χρόνος και τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Υπενθυμίζεται πως η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στα Ακούμια του δημου Αγίου Βασιλείου, μετά την ολονύχτια μάχη της δύναμης της πυροσβεστικής με τις φλόγες είναι σε ύφεση από το πρωί.

To μέτωπο είχε έκταση δύο χιλιομέτρων νοτιανατολικά από τα Ακούμια και έφτανε μέχρι την Αγία Παρασκευή, και έχει κάψει χορτολιβαδική κυρίως έκταση.
Με το πρώτο φως της ημέρας, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα ξεκίνησαν ρίψεις νερού.
Στο σημείο επιχειρούσαν όλη τη νύχτα 50 πυροσβεστικά οχήματα, πέντε υδροφόρες και 150 πυροσβέστες από όλη την Κρήτη και 18 οχήματα της Πολιτικής Προστασίας. Ισχυρή δύναμη της Πυροσβετικής παραμένει στο σημείο. Στο έργο των υπηρεσιών συνέδραμαν και εθελοντές της ομάδας ΕΝΑ.
Λίγο πριν τις 2 το πρωί εστάλη μήνυμα από το «112» στους κατοίκους των περιοχών Σαχτούρια, Κάτω Σαχτούρια, Άγιος Παύλος, Αγία Παρασκευή, Τριόπετρα, Ακούμια, Μέλαμπες και Κρύα Βρύση να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Γ. Ταταράκης για τη φωτιά στα Ακούμια: Μαρτυρία για εμπρησμό – Άψογη η επιχείρηση κατάσβεσης

«Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει το ανακριτικό έργο, είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι πρόκειται για εμπρησμό», δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

«Η φωτιά ξεκίνησε το βράδυ, όπου επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι και δεν υπήρχε δυνατότητα αεροπυρόσβεσης», ανάφερε ο κ. Ταταράκης, που επικαλέστηκε και μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, η οποία εντόπισε νεαρό άτομο στις 21:15 να επιχειρεί να βάλει φωτιά στην περιοχή απέναντι από το πύρινο μέτωπο. Μάλιστα, η γυναίκα ενημέρωσε την αστυνομία. Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση της ΕΛΑΣ ήταν άμεση, δεν στάθηκε εφικτό να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο δράστης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος εξήρε την ταχύτατη επέμβαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής και των εθελοντών του δήμου, που αποδείχτηκε καθοριστική στην έγκαιρη οριοθέτηση της φωτιάς, πριν απειλήσει οικισμούς και περιουσίες.

Όπως τόνισε το πρωί της Τετάρτης στο GOODNET, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πολιτικής προστασίας στο νομό Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρης η επιχείρηση της πυρσβεστικής ήταν γιγάντια προκειμενου να ελεγχθει η φωτιά. Ευτυχώς, δεν κινδύνευσαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να απομακρυνθούν κάτοικοι και επισκέπτες απο τα σπίτια τους

Σημαντικό ταν επίσης το γεγονός της μεταφοράς πλωτής δεξαμενής νερού, απο όπου ανεφοδιάζονταν οχήματα και ελικόπτρα και έτσι δεν χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ο ίδιος τόνισε οτι η σημερινή μέρα προβλέπεται δύσκολη λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάςΜια πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε δύσκολη περιοχή ήταν η χθεσινή σημείωσε και ο Βαγγέλης Καπετανάκης, υπεύθυνος Πολιτικής

Προστασίας του Δήμου Αγίου Βασιλειου. “Ευτυχώς κόπασαν οι άνεμοι και εγινε ενας πολύ καλός επιχειρησιακος σχεδιασμός απο την πυροσβεστΙκή με πολλές δυνάμεις με την έναρξη της πυρκαγιάς, με εθελοντές του δημου μας και με πολύ καλή συνεργασια μεταξύ όλων των φορέων”

Στο σημείο παραμενουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

 

 

πηγή: goodnet.gr

Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept