Φωτιά στο Ρέθυμνο: Αισιοδοξία για την πορεία και το αποτέλεσμα της πυρόσβεσης – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές (pics & vid)

Η δράση των δασοκομάντος κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν καθοριστική για την προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στα κρίσιμα μέτωπα του Αποδούλου, του Πλάτανου και του Βαθιακού.

Οι 300 και πλέον πυροσβέστες εργάστηκαν ακατάπαυστα για να ανακόψουν τις αναζωπυρώσεις, με στόχο να περιορίσουν τις φλόγες και να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της ημέρας, εναέρια μέσα ξεκίνησαν νέες ρίψεις νερού, επιχειρώντας σε ομάδες για να καλύψουν τα σημεία όπου υπήρχαν ακόμα ενεργές εστίες. Αυτή τη στιγμή, 4 ελικόπτερα βρίσκονται σε πλήρη δράση, κατασβήνοντας καπνογόνα μέτωπα τόσο σε άκαυστες όσο και σε καμένες εκτάσεις. Ευτυχώς, δεν υπάρχει πλέον κανένα ενεργό μέτωπο.

Στη δύσκολη αυτή μάχη συμμετέχουν επίσης εθελοντές, που παραμένουν στην πρώτη γραμμή για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς και ομάδες κατοίκων που συνεργάζονται με τις υδροφόρες της περιφέρειας και των δήμων, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα κατά της φωτιάς.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής έφτασαν από την Αθήνα στο Ηράκλειο, για να συνδράμουν στην επιχείρηση, 36 πυροσβέστες και 9 οχήματα. Στο λιμάνι τους υποδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης και στη συνέχεια αναχώρησαν για το νότιο Ρέθυμνο.

Όπως λένε από την πυροσβεστική είναι μια δύσκολη φωτιά καθώς δεν βοηθάει η γεωμοφρολογία του εδάφους που δεν επιτρέπει στα οχήματα να προσεγγίσουν τα μέτωπα με αποτέλεσμα η περισσότερη δουλειά να γίνεται από τα πεζοπόρα τμήματα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική αυτή την ώρα δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός, ενώ οι δυνάμεις της αυτή τη στιγμή δουλεύουν εστίες εντός της καμένης έκτασης.

Χιλιάδες στρέμματα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, έχουν καεί κυρίως με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία των κατοίκων και του δήμου.

Τόνισε επίσης ότι σήμερα θα αιτηθεί να κηρυχθεί ο δήμος ως πυρόπληκτος, ώστε οι διαδικασίες ενίσχυσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών να γίνουν άμεσα. Ζημιές που αφορούν μεταξύ άλλων, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ηλεκτρικών παροχών και δικτύων.

Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, η ισχύς των ανέμων έχει μειωθεί και όπως, τονίστηκε από το Συντονιστικό Κέντρο στο ΑΠΕ ΜΠΕ, υπάρχει η ελπίδα ότι σήμερα θα καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Τα εννέα χωριά και οικισμοί που εκκενώθηκαν χθες, έχουν και πάλι από το πρωί την παρουσία των κατοίκων τους, οι οποίοι προσπαθούν να οργανώσουν τις ζωές τους σε νέα βάση, δεδομένου ότι στο σύνολό τους οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και ορισμένοι με την κτηνοτροφία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τέσσερις δημοτικές κοινότητες του δήμου Αμαρίου

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, υπέγραψε την απόφαση για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου του Δήμου Αμαρίου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε την Πέμπτη ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 7 Αυγούστου 2024 στις εν λόγω περιοχές.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Παπαγεωργίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2024.

Σήμερα το πρωί, ο Δήμαρχος Αμαρίου κατέθεσε νέο αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ολόκληρου του Δήμου Αμαρίου. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας των πυρκαγιών και των εκτεταμένων καταστροφών που έχουν προκαλέσει.

Ο Δήμος Αμαρίου παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των πολιτών και την εκκίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Οι ενέργειες που λαμβάνονται επικεντρώνονται στην άμεση παροχή βοήθειας και την ταχεία ανάκαμψη της περιοχής από τις συνέπειες των πυρκαγιών.

Έσπευσαν δασοκομάντος από Αθήνα

Οι 50 δασοκομάντος που έφτασαν το βράδυ της Πέμπτης (8/8) στο νησί μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια, ενίσχυσαν τις δυνάμεις πυρόσβεσης και πλέον στο σημείο βρίσκονται 150 δασοκομάντος.

Με εντολή του κ. Κικίλια οι πυροσβέστες επιτηρούν όλη τη νύχτα τα μέτωπα της φωτιάς, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να πέσουν.

Σε δηλώσεις του ο Βασίλης Κικίλιας, μετά την άφιξη του στο Ρέθυμνο, στην περιοχή της φωτιάς και την ενημέρωση που είχε στο πεδίο, τόνισε: «Εδώ και δύο μέρες οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές, αλλά και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, πρόεδροι των κοινοτήτων και των χωριών μαζί με τον απλό κόσμο, την αστυνομία και το στρατό δίνουν πολύ μεγάλη μάχη.

Σήμερα ήρθαμε στην περιοχή με άλλους 50 δασοκομάντος, πλέον ξεπερνάμε τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και τα 23 εναέρια μέσα, μαζί με δύο συντονιστικά. Με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά πρέπει όλοι μαζί, κι αυτό θα οργανώσουμε τώρα, να δουλέψουμε έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση αύριο αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο, επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια μέσα και θα έχουμε τις ρίψεις, διαβροχές, τους κύκλους, ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας».

Σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων, επειδή ερωτήθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε «Σε ότι έχει να κάνει με θέματα αποζημιώσεων είμαι ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τον κύριο Τριαντόπουλο που έχει και την αρμοδιότητα. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ζημιές θα υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως αυτή τη στιγμή προέχει να φέρουμε αποτέλεσμα στο μέτωπο της φωτιάς».

Επίσης, έγινε σύσκεψη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς μεταξύ του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, του Περιφερειάρχη Κρήτης, του δημάρχου της περιοχής και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας.

Μπαράζ μηνυμάτων από το «112» – Ποιοι οικισμοί εκκενώθηκαν χθες

Τις προηγούμενες ώρες το 112 ηχούσε συνεχώς για εκκενώσεις περιοχών. Οι κάτοικοι καλούνταν να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Ειδικότερα έχουν εκδοθεί εννέα μηνύματα 112 και συγκεκριμένα:

  • Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα
  • Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά
  • Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες
  • Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο
  • Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά
  • Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυρη
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες
  • Στις 16:25 απομάκρυνση από τις περιοχές Άρδακτος και Λοχριά προς Καμάρες

Αρναουτάκης: «Δεν είναι φυσιολογικό να έχουμε φωτιά στις 04:00 αν δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση»

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ ΤV επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ εξέφρασε την απορία του πως γίνεται η φωτιά στις 03:00 να ελέγχεται πλήρως και μία ώρα αργότερα να υπάρχει ένα νέο μέτωπο, εκφράζοντας πως υπάρχει η πιθανότητα, πως προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη ημέρα εδώ στο Ρέθυμνο», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης. «Θα είναι μια δύσκολη νύχτα, με την ελπίδα να έχουμε μια καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη. Το πρωί θα συνεχίσουμε με τα διαθέσιμα μέσα και ευχόμαστε να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, αν και οι καταστροφές είναι ήδη μεγάλες», σημείωσε.

«Δεν είναι φυσιολογικό να έχουμε φωτιά στις 04:00 το πρωί αν δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση. Είμαι ανήσυχος…»

Ο κ. Αρναουτάκης πρόσθεσε: «Οι 250 πυροσβέστες και οι άλλοι συντελεστές της επιχείρησης γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση, αλλά η ένταση του ανέμου καθιστά την επιχείρηση ακόμα πιο δύσκολη. Ελπίζουμε η νύχτα να περάσει χωρίς νέες εστίες φωτιάς και το πρωί να μπορέσουμε να κατασβήσουμε πλήρως τη φωτιά. Για το σχέδιο, αυτό καταρτίζεται από έμπειρους αξιωματικούς με στόχο να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο».

Τόνισε επίσης την ανησυχία του για πιθανές ύποπτες δραστηριότητες: «Η εκτίμησή μου είναι ότι κάποιες φωτιές μπορεί να έχουν προκληθεί από ανθρώπινο χέρι. Δεν είναι φυσιολογικό να έχουμε φωτιά στις 04:00 το πρωί αν δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση. Είμαι ανήσυχος για το γεγονός ότι, ενώ φεύγουμε από μια περιοχή στις 03:00, η φωτιά επανεμφανίζεται σύντομα μετά. Κάνω έκκληση στις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν πώς συμβαίνει αυτό».

Κρήτη - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept