Έρμαιο της λειψυδρίας και του καύσωνα τα αμπέλια της Κρήτης – Δραματική μείωση στην παραγωγή
Μείωση σχεδόν κατά 60% καταγράφεται φέτος στους αμπελώνες τής Κρήτης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους εκτεταμένους αμπελώνες του Ηρακλείου καθώς οι παραδοσιακές ποικιλίες αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην επακόλουθη λειψυδρία.
Το πρόβλημα είναι ήδη ορατό καθώς τα οινοποιεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ζήτηση, ειδικά από το εξωτερικό. Ο ελαφρύς χειμώνας και το θερμό καλοκαίρι έχουν προκαλέσει ένα είδους σοκ στα αμπέλια λένε οι παραγωγοί και μάλιστα σε δύο άξονες.
Πρώτον σε πολλά αμπέλια η παραγωγή υπήρξε μηδενική και – δεύτερον – ο τρύγος προέκυψε πρώιμα κατά ένα μήνα. Όλα αυτά σε μια στιγμή που ο κρητικός οίνος έχει αρχίσει να βρίσκει την θέση του στην διεθνή αγορά. Τα μεγάλα οινοποιεία στο νησί αδυνατούν να καλύψουν την ζήτηση με κίνδυνο να ακυρωθούν συμβόλαια, ενώ αν υποχρεωθούν να αυξήσουν την τιμή της φιάλης, λόγω της μειωμένης παραγωγής, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ανταγωνισμού, σε σχέση με όμοιας ποιότητας κρασιά, άλλων χωρών.
Αυτή είναι η μία σοβαρή παράμετρος, όπως την μετέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Μικρών Παραγωγών Ελλάδας, Μύρων Χειλεντζάκης, ο οποίος επισήμανε και μια δεύτερη: Την αντίστοιχη μείωση της παραγωγής και επακόλουθα την αναγκαστική αύξηση της τιμής, ενός ακόμη παραδοσιακού προϊόντος του κρητικού αμπελιού, της σταφίδας. Προϊόν το οποίο επιβιώνει τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και σαν εξαγώγιμο προϊόν, μόνο χάρη στην ποιότητα του.
Ο κ. Χειλεντζάκης, καλεί τους συναρμόδιους φορείς να μην μείνουν φέτος μόνο στην αναγκαία διαδικασία των αποζημιώσεων, αλλά να προχωρήσουν στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης ειδικά της λειψυδρίας. Καθώς το νερό είναι και εδώ, το υπ’ αριθμόν ένα στοιχείο, το οποίο θα επιτρέψει σε παραδοσιακές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, το Λιάτικο, η Μαλβαζία, το Κοτσιφάλι,κ.α. – που υπάρχουν στο νησί ήδη από την μινωική εποχή – να επιβιώσουν.