Καθημερινές οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη – Σχεδιάζονται νέες προσωρινές δομές φιλοξενίας
Σχεδόν καθημερινά φθάνουν με μικρά σκάφη μετανάστες σε Γαύδο και Ρόδο.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν στην «Κ» ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να δημιουργηθούν σύντομα δύο δομές βραχύβιας διαμονής στην Κρήτη και μία στη Ρόδο, προκειμένου οι άνθρωποι που φθάνουν να μεταφέρονται σε ελεγχόμενο χώρο για τις λίγες ημέρες παραμονής.
Δεδομένου ότι τα επίσημα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες φιλοξενίας, οι νεοαφιχθέντες στα άλλα νησιά μεταφέρονται κατευθείαν στην Αθήνα, από όπου κατανέμονται στις δομές της ενδοχώρας. Σημειώνεται ότι η επίσημη χωρητικότητα των δομών σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ΚΥΤ στα νησιά, είναι 35.000-40.000 άτομα.
Πηγές του υπ. Μετανάστευσης ανέφεραν στην «Κ» ότι γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν το επόμενο χρονικό διάστημα άνθρωποι από τα ΚΥΤ των νησιών στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η πληρότητα των δομών φιλοξενίας φθάνει στο 62%.
«Χθες και προχθές έφθασαν κοντά στη Γαύδο 4 καράβια με μετανάστες. Κάθε βάρκα μετέφερε 50-75 άτομα, οπότε έπρεπε να διαχειριστούμε περίπου 280 ανθρώπους», λέει στην «Κ» η κ. Ελένη Ζερβουδάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στον Δήμο Χανίων. Περίπου 3.000 μετανάστες έχουν φθάσει από την αρχή του χρόνου έως και χθες στα Χανιά από τη Γαύδο, ενώ περίπου 2.000 έχουν προσεγγίσει με τα σκάφη που τους μεταφέρουν τις νότιες ακτές του νομού Ηρακλείου.
Οι βάρκες εντοπίζονται από το Λιμενικό περίπου 12 μίλια ανοιχτά της Γαύδου και εκπέμπουν SOS ή εντοπίζονται από αλιευτικά σκάφη. «Προσεγγίζουν κυρίως την Τρυπητή, το πιο προσβάσιμο σημείο της Γαύδου. Μετά με το πλοίο της γραμμής μεταφέρονται στα Χανιά, όπου διαμένουν 2-3 ημέρες. Στη συνέχεια και πάλι με το πλοίο της γραμμής μεταφέρονται στην Αθήνα συνοδεία είτε του Λιμενικού είτε της Αστυνομίας», περιγράφει τη διαδικασία η κ. Ζερβουδάκη.
Το συγκεκριμένο μοτίβο ακολουθείται τους τελευταίους μήνες και πηγές του υπ. Μετανάστευσης αναφέρουν ότι πρόκειται για μια νέα οδό, από την οποία φθάνουν κυρίως νέοι Αιγύπτιοι στην Ελλάδα. Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και κάποιοι Πακιστανοί, Σουδανοί, Αφγανοί και Μπανγκλαντεσιανοί, ενώ τις τελευταίες ημέρες ήρθαν και κάποια άτομα από την Υεμένη. «Είναι άνδρες (το τελευταίο διάστημα έχουν φθάσει μόλις πέντε γυναίκες), νεαροί έφηβοι έως 30-35 ετών. Ξεκινούν από το Τομπρούκ της Λιβύης που απέχει 180 ναυτικά μίλια από τη Γαύδο, όση δηλαδή η απόσταση από τη Σούδα στον Πειραιά. Ερχονται με μικρά σκάφη, με πολύ μεγάλο κίνδυνο», προσθέτει η αντιδήμαρχος.
Σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς, ο Δήμος Χανίων έχει καταβάλει περισσότερες από 120.000 ευρώ για τη σίτιση, τη διαμονή, τον ρουχισμό και τη φαρμακευτική αγωγή των μεταναστών που έχουν φθάσει το 2024.
Αντίστοιχα, σταθερά συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης στη Ρόδο αλλά και σε Τήλο και Σύρο. «Οι αφίξεις δεν είναι τόσο πολλές όσο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά έχουμε περίπου 100 άτομα σχεδόν καθημερινά», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος της Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης. Κάποιες φορές χρειάζεται να παραμείνουν στη Ρόδο για μερικές ημέρες καθώς τα ΚΥΤ σε Κω και Λέρο όπου συνήθως μεταφέρονταν έχουν γεμίσει. Το υπ. Μετανάστευσης αναζητά χώρο για τη λειτουργία τριών δομών σε Κρήτη και Ρόδο, έτσι ώστε οι μετανάστες που φθάνουν εκεί να τίθενται άμεσα υπό τον έλεγχο των Αρχών έως ότου καταγραφούν επισήμως.