SOS για το ελαιόλαδο: Ο ελληνικός «χρυσός»… μαυρίζει – Η Ισπανία δείχνει τον δρόμο

Η Ελλάδα, παρά την παγκόσμια φήμη του ελαιολάδου της, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ η ελληνική αγορά προσφέρει στους παραγωγούς τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 5 και 5,35 ευρώ το κιλό, στην Ισπανία η μέση τιμή για τον Νοέμβριο έφτασε τα 6,15 ευρώ το κιλό. Αυτή η διαφορά στις τιμές αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται συνεχώς.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την άρνηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς για τις απώλειες που υπέστησαν λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Η μειωμένη παραγωγή σε πολλές περιοχές της χώρας έχει επιβαρύνει σημαντικά τους αγρότες.

Αντίθετα, στην Ισπανία η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να στηρίξει τον κλάδο, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο. Αυτή η κίνηση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης και την ενίσχυση των εισοδημάτων των παραγωγών. Επιπλέον, οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί, χάρη στην πυκνή φύτευση και τις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους, έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και μπορούν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικότερα στην παγκόσμια αγορά.

 

Αγροτικά - Τελευταία Νέα
ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις
REALTORS 300×250

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept