Στη φυλακή τρία μέλη κυκλώματος trafficking – Μετέφεραν δεκάδες αλλοδαπούς στην Κρήτη για εργασιακή εκμετάλλευση

Στη φυλακή θα παραμείνουν τρεις αλλοδαποί, ένας 48χρονος, ο οποίος ήδη εκτίει ποινή σε σωφρονιστικό κατάστημα, καθώς και δύο γυναίκες 48 και 51 ετών που φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα trafficking που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ πριν από λίγες ημέρες, με τη συνδρομή της ΜΚΟ “Α21” που δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τα μέλη του κυκλώματος αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις εμπορίας ανθρώπων με χρήση εξαναγκαστικών και απατηλών μέσων και παράνομης κατακράτησης με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση ανθρώπων και τον πορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, από κοινού.
Το χρονικό
Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Δήμο Κισσάμου ως προσωρινό χώρο διαμονής για τα θύματα, τα οποία εντοπίστηκαν να διαμένουν μαζί με τους κατηγορούμενους, αναμένοντας να τοποθετηθούν για εργασία σε επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.
Κατά την επιχείρηση στις 12 Μαΐου, εντοπίστηκαν τρεις μετανάστες που είχαν μεταφερθεί στο σημείο υπό την καθοδήγηση των κατηγορουμένων.
Σύμφωνα με τις αρχές, οι εμπλεκόμενοι είχαν διακριτούς ρόλους και λειτουργούσαν μεθοδικά. Στρατολογούσαν αλλοδαπούς υπηκόους εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για εργασία. Με υποσχέσεις ή πίεση, εξασφάλιζαν τη συναίνεσή τους και στη συνέχεια προχωρούσαν στην παράνομη διαμονή και εργασία τους στην Κρήτη.
Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, όπως διαπιστώθηκε, μετέφεραν τουλάχιστον 39 άτομα από την Αθήνα στα Χανιά, χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Κατά τις αστυνομικές έρευνες σε κατοικίες και αποθηκευτικούς χώρους σε Χανιά και Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 16 διαβατήρια αλλοδαπών αρχών
- 798 πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ
- Το χρηματικό ποσό των 3.200 ευρώ σε μετρητά
- 10 κινητά τηλέφωνα
- Αεροβόλο πιστόλι
- 4.677.000 ινδονησιακές ρουπίες
- Ιδιόχειρα σημειώματα με λίστες ονομάτων και χρηματικά ποσά
Ο 48χρονος, μέλος της οργάνωσης, είχε συλληφθεί στις 3 Μαΐου, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για απάτη, πλαστογραφία και διακεκριμένες κλοπές, με συνολική ποινή 12 ετών κάθειρξης.
Για τα θύματα, τα οποία βρέθηκαν σε κατάσταση εργασιακής εκμετάλλευσης, υπήρξε άμεση κινητοποίηση για την παροχή υποστήριξης, σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση A21, η οποία εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.