Δικαίωση μετά από 14 χρόνια: Το ΣτΕ καταδίκασε το Δημόσιο για την τραγωδία στον ΒΟΑΚ – 780.000 ευρώ στους συγγενείς

Με μια κομβικής σημασίας απόφαση, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδίδει ευθύνη στο ελληνικό Δημόσιο για την τραγωδία που σημειώθηκε στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), εξαιτίας της έλλειψης προστατευτικών στηθαίων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η παράλειψη εγκατάστασης βασικών υποδομών οδικής ασφάλειας συνέβαλε καθοριστικά στην πρόκληση πολύνεκρου τροχαίου δυστυχήματος, με τραγική κατάληξη τον πλήρη αφανισμό μιας τετραμελούς οικογένειας.
Το δυστύχημα σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2011, όταν ένα ζευγάρι και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, ηλικίας 11 και 15 ετών, έχασαν τη ζωή τους στον ΒΟΑΚ, αφήνοντας πίσω τους ένα τεράστιο κενό και μια ανοιχτή πληγή για τους οικείους τους.
Αναγνωρίζοντας τη βαθιά ψυχική οδύνη των συγγενών, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την καταβολή συνολικής αποζημίωσης ύψους 780.000 ευρώ, επισημαίνοντας πως η κρατική αμέλεια στην πρόληψη και την οδική προστασία δεν είναι απλώς διοικητικό λάθος, αλλά παράγοντας απώλειας ανθρώπινων ζωών που επιφέρει νομικές και ηθικές συνέπειες.
Ζήτησαν αποζημίωση
Με αφορμή πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα, που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2011 στη νέα εθνική οδό Χανίων – Σητείας (περιοχή Καρτερός) που ξεκληρίστηκε ένα ζευγάρι μαζί με τα δυο παιδιά τους 11 και 15 ετών, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου και της περιφέρειας Κρήτης για το τραγικό περιστατικό, λόγω της παράλειψης εγκατάστασης και σύνδεσης στηθαίων ασφαλείας και πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση στους συγγενείς των θανόντων, ανατρέποντας προηγούμενες αποφάσεις κατώτερων διοικητικών δικαστηρίων.
Συγκεκριμένα ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων οι συγγενείς των θυμάτων υποστήριξαν ότι στο σημείο της εθνικής οδού όπου συνέβη η πρόσκρουση του αυτοκινήτου, «υπάρχει κατασκευαστική αστοχία» και ότι αν δεν υπήρχαν οι παραλείψεις των αρμοδίων κρατικών οργάνων και η εγκατάσταση και η σύνδεση του μεταλλικού στηθαίου με το τοιχίο ήταν όπως προβλέπεται, τότε θα είχε γίνει η εκτροπή του αυτοκινήτου.
Όμως, τόσο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, όσο και στο Διοικητικό Εφετείων Χανιών, είχαν απορρίψει το αίτημα των συγγενών για να τους καταβληθεί αποζημίωση.
Τι αναφέρει το ΣτΕ
Αντίθετα Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Άννα Καλογεροπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα – Αλεξάνδρα Τσακάλη (απόφαση 918/2025), έκρινε ότι η κατά παράβαση των διατάξεων και εγκεκριμένων οδηγιών παράλειψη εγκατάστασης και σύνδεσης στηθαίων ασφαλείας μπροστά από εμπόδιο (π.χ. τοιχίο ηχοπετασμάτων) στον Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) μπορεί, σύμφωνα και με τα διδάγματα της κοινής πείρας, να θεωρηθεί αντικειμενικά πρόσφορη αιτία του θανατηφόρου τραυματισμού των επιβαινόντων σε όχημα λόγω εκτροπής του από το οδόστρωμα και πρόσκρουσής του, κατόπιν αναστροφής, στην ακμή του τοιχίου».
Κατά συνέπεια υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, στοιχειοθετείται ευθύνη του Δημοσίου και της περιφέρειας Κρήτης, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, για καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης στους συγγενείς των θανόντων.