Κατεδάφιση και restart στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Σενάριο μεταφοράς στην ΑΑΔΕ μελετά η κυβέρνηση

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο θεσμικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια, ακόμη και η ένταξη του Οργανισμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη καθώς και ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, σκιαγραφούν ένα σαφές πολιτικό και διοικητικό πλαίσιο το οποίο στοχεύει στην αποκατάσταση της νομιμότητας, την προστασία του δημοσίου χρήματος και την άμεση ρήξη με παθογένειες του παρελθόντος.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απόφαση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξασφαλιστεί κάθε ευρώ το οποίο πρέπει να πάει στους δικαιούχους αποζημιώσεων και θα ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται, ούτως ώστε να εξυγιανθεί και ο Οργανισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.
«Άρα εξετάζονται όλα τα σενάρια», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για άλλη μία περίπτωση όπου —έστω και με καθυστέρηση— «κλείνει μία ακόμα πληγή του ελληνικού κράτους».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα λειτουργίας του “βαθέος κράτους”, το οποίο, όπως είπε, ωφελεί ορισμένους γραφειοκράτες και επιτήδειους, εις βάρος της κοινωνίας και της εκάστοτε κυβέρνησης.
«Ή θα συγκρουστούμε με το βαθύ κράτος και τη γραφειοκρατία, ή εμείς οι ίδιοι θα πέσουμε θύματα του βαθέος κράτους», σημείωσε με νόημα.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέδειξε την ΑΑΔΕ ως εναλλακτική λύση με διοικητική επάρκεια και τεχνογνωσία, υπενθυμίζοντας πως είχε ήδη λειτουργήσει αποτελεσματικά ως αρχή πληρωμών κατά την περίοδο της πανδημίας. Όπως ανέφερε, εξετάζεται σοβαρά η προοπτική να αναλάβει η ΑΑΔΕ τις βασικές αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρης αξιοπιστία και νομική ασφάλεια στις αγροτικές πληρωμές.
Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη διασφάλιση των κοινοτικών και εθνικών πόρων, προειδοποιώντας ότι η παραβατικότητα, αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε επιστροφή ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Θα κάνουμε ό,τι ζητηθεί, οποιαδήποτε πρωτοβουλία πρέπει να αναλάβουμε, ώστε να προστατεύσουμε κάθε ευρώ και οι πραγματικοί δικαιούχοι —που είναι η συντριπτική πλειοψηφία— να λάβουν όσα τους αναλογούν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για απόλυτη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με κάθε κόστος – είτε πολιτικό είτε εργασιακό. Η ευθύνη μου είναι να διευκολύνω τη Δικαιοσύνη να βρει την άκρη του νήματος. Αν υπάρχουν ποινικές ή πολιτικές ευθύνες, θα αποδοθούν», σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί πιθανής υπαγωγής του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι το σενάριο εξετάζεται στο πλαίσιο επεξεργασίας ευρύτερων σχεδίων με τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας, Κρίστοφ Χάνσεν.
Το παράδειγμα του ΟΠΕΚΕΠΕ εντάσσεται —σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα— σε μια ευρύτερη στρατηγική εξυγίανσης του κρατικού μηχανισμού, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις παραβατικότητας, όπως η παράνομη συνταγογράφηση, τα κυκλώματα σε εφορίες, σε σωφρονιστικά καταστήματα ή υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στόχος η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα
Ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε την παρέμβαση ως συνειδησιακή και θεσμική αποστολή, που συνδέεται με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, την αξιολόγηση και τις μεταρρυθμίσεις σε φορείς όπως ο ΕΦΚΑ και η ΔΕΗ. «Δεν έχει σημασία τι θα πει ο α ή ο β συνδικαλιστής», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σημασία έχει τι ζητά ο απλός ανυπεράσπιστος πολίτης».
Η τελική μορφή της λύσης αναμένεται να κριθεί τις επόμενες εβδομάδες. Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι ότι θα ληφθούν άμεσα, δραστικά και νομικά ασφαλή μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η αξιοπιστία και η αποτελεσματική διαχείριση των ενισχύσεων, χωρίς συμβιβασμούς.
newsbomb.gr