Μικρό… ΟΠΕΚΕΠΕ στο Υπουργείο Ναυτιλίας: Το σχέδιο πλαστών ΑΦΜ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο – Το μπλοκάρισμα των 40 εκατ. €

Έναν μικρό «ΟΠΕΚΕΠΕ» δίπλα στον μεγάλο προσπάθησε να στήσει το γνωστό, πλέον, κύκλωμα, με πρωταγωνιστές και εδώ Κρητικούς, που θεώρησαν ότι μπορούν να απομυζήσουν κρατικό χρήμα, αυτήν τη φορά από το μεταφορικό ισοδύναμο του υπουργείου Ναυτιλίας. Για κακή τους τύχη, το καλοκαίρι του 2023, ο τότε νεοδιορισθείς υφυπουργός, Γιάννης Παππάς, εντόπισε ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά και έπραξε τα δέοντα, πετυχαίνοντας εν τέλει να μπλοκάρει τα ύποπτα ΑΦΜ.
Η ιστορία έχει ως εξής: Στις αρχές Ιουλίου του 2023, λίγο μετά την τοποθέτησή του στη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Παππάς ζητά τα στοιχεία για το μεταφορικό ισοδύναμο, την επιδότηση, δηλαδή, του μεταφορικού κόστους για τους κατοίκους των νησιών. Με το μέτρο αυτό, το οποίο θεσμοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2018, επιδιώκεται να γίνει εξισωθεί το κόστος μεταφοράς με ΜΜΜ από και προς και από νησιά, με αυτό που θα ίσχυε σε μεταφορές ίδιας απόστασης στην ξηρά. Ισχύει, δε, για νησιώτες ως πρόσωπα, αλλά και για επιχειρήσεις.
Ο κ. Παππάς εντοπίζει ευρήματα, τα οποία παραπέμπουν σε ατασθαλίες. Ειδικότερα, ενώ στην ΚΥΑ για το 2023, το ποσό που προβλέπονταν ήταν 80 εκατ. ευρώ (40 εκατ. για ιδιώτες, 35 εκατ. για επιχειρήσεις και κάτι λιγότερο από 5 εκατ. ευρώ για τα άγονα νησιά), για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, τα 80 εκατ. ευρώ έχουν «πετάξει» στα 135 εκατ. ευρώ, χωρίς καν να έχει κλείσει ο κατάλογος των αιτήσεων. Η εικόνα αυτή «χτυπάει καμπανάκια» στον τότε υφυπουργό, ο οποίος ενημερώνει τον τότε υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και αρμοδίως το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Παππάς παίρνει το «πράσινο φως» για ελέγχους, ενημερώνει τον εισαγγελέα και ξεκινά η διερεύνηση της υπόθεσης, από την οποία διαπιστώνεται ότι, ενώ τις προηγούμενες χρονιές τα ΑΦΜ των δικαιούχων ήταν περίπου 3.000, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, χωρίς καν να έχει τελειώσει η κατάθεση αιτήσεων, τα ΑΦΜ άγγιζαν τα 11.000. Εννοείται ότι κι εδώ, η πλειοψηφία των ΑΦΜ ήταν από την Κρήτη και πλαστά. Όπως ακριβώς, δηλαδή, στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κι η ερώτηση που μένει να απαντηθεί, είναι αν ήταν ταυτόσημα με εκείνα του ΟΠΕΚΕΠΕ κι αν ισχύουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο εμπλεκόμενος στο αγροτικό σκάνδαλο πρώην υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, πρωτοστατούσε εκείνη την εποχή με διαβήματα προς τον κ. Βαρβιτσιώτη, αλλά και τον διάδοχό του Χρήστο Στυλιανίδη για να πάρουν έγκριση τα πλαστά ΑΦΜ. Τόσο πλαστά, που από τα περίπου 11.000 ΑΦΜ, μετά τους ελέγχους, τα 8.000 «εξαφανίστηκαν» δια μαγείας.
Με την παρέμβαση του κ. Παππά, το Δημόσιο γλύτωσε τελικά τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, τα οποία επρόκειτο να κατευθυνθούν σε ΑΦΜ «μαϊμού». Λόγω των ελέγχων, οι οποίοι σημειωτέον βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, έχει καθυστερήσει η καταβολή στα υπόλοιπα ΑΦΜ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δε, η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αναμένεται να ζητήσει επέκταση της έρευνας και για το πρώτο εξάμηνο του 2022.